Kinesiska elbilen Voyah Free blir 190 000 kronor billigare i Norge – Konkurrensen är massiv, säger importören

Elbilen har tidigare kostat 789 000 kronor, men kommer att vara tillgänglig för 599 000 kronor från och med nästa vecka enligt ett pressmeddelande.

– Går försäljningen trögt?
– Nej, vi har få bilar i lager. Vi har sålt bilen i ett år nu och har sålt över 500 bilar. Vi har sett att det inte är de dyra segmenten som säljer i så stor volym. Det är de lite billigare elbilarna som säljer bäst, säger Torje Sulland till E24.

Han är VD för Electric Way, som är exklusiv importör av det kinesiska elbilmärket Voyah till Norge.

Free är den första modellen från Voyah som lanseras utanför Kina, enligt NAF. Den beskrivs som en “lite lyxig SUV”. När VG testade bilen för två år sedan beskrevs den som “exklusiv”.

I pressmeddelandet står det vidare att detta inte är ett erbjudande för att sälja ut lager – det här är en repris.

– Så vitt vi vet har det aldrig varit någon som har sänkt priset så mycket på en ny bil i Norge någonsin, säger Sulland.

### Analys:
Nyligen kunde Opplysningsrådet for Veitrafikken meddela att var tionde nya personbil i Norge var en elbil från Kina. Bakgrunden till detta är bland annat att USA har infört 100 procent tull på kinesiska elbilar. Något liknande har införts i EU. Den europeiska straffetullen är inte lika hög, och inte heller permanent.

Kinesiska bilar har därmed fått ett starkt fäste på nybilsförsäljningen i Norge. Andelen kinesiska bilar har nästan tredubblats under ett år. Tidigare i år var var sjunde nya elbil från Kina.

Japanska elbilstillverkare har också uttryckt oro över hur snabbt elbilar tillverkas i Kina.

Detta är inte första gången på sistone som en elbilstillverkare sänker priserna. Tesla har tidigare sänkt priserna på modellerna Y, X och S i USA och på Model 3 i Norge.

### – Konkurrensen är massiv:
– Är du oroad över att Norge också ska införa strafftull i likhet med våra handelspartners?
– Nej, svarar Sulland.
– Det är jag inte oroad över. Vi har ett frihandelsavtal med Kina.

Han säger vidare att tillverkaren måste anpassa priserna efter marknaden och att Norge trots allt inte har någon strafftull.
– Konkurrensen är massiv för närvarande. Om vi har för höga priser jämfört med konkurrenterna måste vi justera priset efter marknaden, säger han.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version