Bilfraktrederiet tjänade 135 miljoner dollar under andra kvartalet – Tillbudssidan förblir tight, säger VD:n.

Höegh Autoliners har en marknadsvärde på 23 miljarder kronor. Foto: HOEGH AUTOLINERS / SCANPIX NORWAY

Publicerad: För mindre än 40 minuter sedan
Uppdaterad just nu

Höegh Autoliners presenterar idag kvartalsresultatet för perioden april-juni.

Inkomsterna landade på 341 miljoner dollar, jämfört med 356 miljoner dollar under samma period föregående år.

Resultatet före skatt blev 135 miljoner dollar, jämfört med 136 miljoner dollar föregående år.

Driftsresultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) landade på 174 miljoner dollar, jämfört med 181 miljoner dollar föregående år.

Enligt Bloomberg förväntades det 350 miljoner dollar, 144 miljoner dollar och 178 miljoner dollar.

– Framgångsrika kontraktsförnyelser

Företaget, som betalar en utdelning på 127 miljoner dollar, framhåller att man förväntar sig att tredje kvartalet kommer att bli ännu ett starkt kvartal med resultat i linje med andra kvartalet.

– Höegh Autoliners fortsatte att leverera solida resultat under andra kvartalet. Även om volymerna långsamt återhämtade sig efter omdirigeringsproblem i Röda havet, förblev priserna på en hög nivå, vilket speglar effekterna av framgångsrika kontraktsförnyelser med kunderna, säger VD Andreas Enger.

Rederiet ger även en månatlig uppdatering om uppnådda priser och fraktvolymer. Förra veckan rapporterade företaget om rekordhöga priser för juli, en uppdatering som flera analytiker ansåg vara “solid”.

– Tillbudssidan förblir tight trots att fler nybyggen tas i drift. Geopolitiska och makroekonomiska händelser skapar osäkerhet kring efterfrågesidan, men vi förväntar oss ingen betydande påverkan på tillgången av last för resten av året, säger Enger och betonar:

– Det kommer att finnas volatilitet i månatliga volymer och priser beroende på lastmix och fartygens positioner.

Företaget meddelade i början av året en utdelningspolicy där målet är en kvartalsvis utdelning på cirka 100 procent av kassaflödet.

– Aktierna är för billiga

Bilfrakt till havs är en marknad som historiskt sett har varit mycket stark och gett hög avkastning, kursökningar och stora utdelningar. Under det senaste halvåret har dock några aktörer uttryckt oro för bland annat höga beställningar av nya fartyg i sektorn.

– Det har varit mycket tal om att “vi har sett toppen” på senare tid, och “alla” är rädda för ordreboken, säger analyschef Eirik Haavaldsen på Pareto Securities.

– Det är vi också, men aktierna prissätter redan in att denna “supersykel” är över, utvecklar han sin syn på sektorn och påpekar att han anser att aktierna är “för billiga”.

Höegh Autoliners-aktien har stigit cirka 65 procent i år. Ingen analytiker rekommenderar att sälja aktien, medan sju rekommenderar “köp”.

Tisdag presenterade ett annat bilfraktrederi, Wallenius Wilhelmsen, resultat för andra kvartalet som var bättre än förväntat.

Analys:
I den här artikeln diskuteras Höegh Autoliners kvartalsresultat, där företaget tjänade 135 miljoner dollar. Trots viss oro på marknaden för nya fartygsbeställningar, anses aktierna vara för billiga av vissa experter. Detta kan påverka investerare och aktieägare genom att ge en översikt över företagets prestanda och marknadstrender. Det är viktigt att följa med i utvecklingen för att fatta informerade beslut om investeringar och finansiella planer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version