Mobbning i skolan kan påverka elevers betyg negativt – enligt Friends årsrapport

Enligt en färsk rapport från stiftelsen Friends kan mobbning och kränkningar i skolan ha en betydande inverkan på elevers betyg och prestationer. En Novus-undersökning visar att 46 procent av skolbarn i åldrarna 10 till 16 år har upplevt mobbning eller kränkningar, vilket kan leda till att de inte får godkänt i ämnen som svenska, engelska och matematik.

Det är tydligt att barn som är utsatta för mobbning lider av bristande självkänsla och motivation, vilket i sin tur påverkar deras förmåga att koncentrera sig i skolan. Dessutom visar undersökningen att mobbade elever har högre frånvaro och stannar hemma oftare än de som inte är utsatta, vilket naturligtvis påverkar deras skolprestationer negativt.

Vidare betonas vikten av att hantera mobbning genom förebyggande åtgärder och en nationell plan mot mobbning för att skapa en tryggare skolmiljö. Genom att förstå konsekvenserna av mobbning och sätta in lämpliga åtgärder kan vi arbeta mot en bättre och mer framgångsrik utbildningsmiljö för alla elever.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version