Regeringen vill minska dygnskostnaden för platser på anstalter och häkten

Regeringen har gett Kriminalvården i uppdrag att hitta sätt att minska den så kallade dygnskostnaden per plats på anstalter och i häkten. Syftet är att bromsa den snabba kostnadsökningen i den kraftiga expansion av Kriminalvården som pågår.

Expansionen av Kriminalvården beräknas fortsätta de kommande åren, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Anslagen beräknas öka från 14,1 miljarder kronor till 22,6 miljarder under mandatperioden.

Samtidigt är dygnskostnaden på svenska anstalter och häkten högre än i jämförbara länder, enligt regeringen som tidigare gett Kriminalvården i uppdrag att utreda varför det är så. Denna utredning visade att vad som inkluderas i dygnskostnaden skiljer sig åt mellan olika länder.

”Regeringen och Sverigedemokraterna ser behov av att fördjupa analysen”, skriver regeringen.

”Kriminalvården ska inom ramen för uppdraget bland annat redovisa vilka faktorer som gör att kostnaderna skiljer sig åt mellan länderna och hur de är anpassade efter rättsliga bestämmelser”, fortsätter regeringen.

Åtgärderna som efterlyses får inte försämra förutsättningarna för att upprätthålla god säkerhet och det förebyggande arbetet mot återfall, enligt regeringen.

Utredningen ska redovisas juni 2025.

Analys:
Regeringen har satt fokus på att minska dygnskostnaden per plats på anstalter och häkten för att kontrollera den snabba kostnadsökningen i Kriminalvården. Detta kan påverka budgeten och anslagen för Kriminalvården under kommande år. Genom att jämföra kostnaderna med andra länder och anpassa dem efter rättsliga bestämmelser, kan regeringen försöka hitta effektiva sätt att hantera kostnaderna. Det är viktigt att åtgärderna inte försämrar säkerheten eller det förebyggande arbetet mot återfall för att säkerställa en hållbar utveckling inom Kriminalvården. Utredningen som ska redovisas 2025 kommer att ge mer insikt i hur dessa åtgärder kan påverka systemet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version