SAS-kabinpersonal möter arbetsgivaren vid Riksmäklaren onsdag och torsdag nästa vecka. Om parterna inte når en överenskommelse kommer det att bli en flygstrejk.

Från fredag den 23 augusti kan flera SAS-fly därför stå på marken. En eventuell strejk kommer särskilt att märkas från lördagen.

– Först tar vi ut några få. Vi arbetar med urvalet nu. Sedan ökar vi antalet den andra dagen, säger ledaren Martinus Røkkum i SAS Norge kabinforening till NTB.

Totalt 240 medlemmar är redo att strejka om parterna inte når en överenskommelse vid Riksmäklaren.

– Det kommer att märkas på hela vårt rutt nät, ganska omedelbart, säger Røkkum.

Målet är att undvika strejk.

– När man går in i en förlikning är målet att lyckas och nå ett resultat. Det är därför vi behöver förlikning. Vi behöver hjälp utifrån för att hitta en lösning.

Han tror dock att förlikningen kommer att vara extra svår i år.

– Jag väljer alltid att vara optimistisk, men i år är avståndet nog mycket stort. Förväntningarna bland de anställda är mycket höga, så det kommer att bli tuffa förhandlingar i år också, säger han.

– Det är ingen hemlighet att det handlar om lönen, säger Røkkum.

Enligt Røkkum har kabinpersonalen i SAS den lägsta lönen bland kabinpersonalen i Norge.

– Vi ligger 15-30 procent under Norwegian i lönen. Det motsvarar mellan 6000-15 000 kronor per månad när vi tittar på grundlön och tillägg, säger han.

SAS har genomgått en evig besparing sedan 2012. Först nu är vi tillbaka på lönenivån vi hade 2012. Vi har egentligen inte haft någon löneökning på 12 år.

Dessutom vill de minska arbetsbelastningen. Han beskriver långa arbetsdagar, få pauser och oregelbunden arbetstid.

– Först och främst måste vi täppa till löneklyftan. Vi ligger så långt efter i lönen att det är kritiskt för många. Det är svårt att betala lån eller klara sig ekonomiskt, säger han.

Analys:
Artikeln handlar om det kommande mötet mellan SAS-kabinpersonal och arbetsgivaren för att undvika en eventuell flygstrejk. Om parterna inte når en överenskommelse kan flera SAS-fly stå på marken från den 23 augusti. Kabinpersonalen kräver högre löner och bättre arbetsvillkor, eftersom de anser sig vara betydligt underbetalda jämfört med sina kollegor på andra flygbolag. Strejken kan påverka hela SAS-ruttnätet och resenärer måste vara beredda på potentiella förseningar och inställda flyg. Det är en viktig ekonomisk fråga för både de anställda och företaget, och kan påverka flygbolagets konkurrenskraft på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version