Trygve Hegnars investering i hotellkedjan Scandic ledde starkt till att han fördubblade sin vinst förra året

Investeringen i hotellkedjan Scandic bidrog starkt till att Trygve Hegnar fördubblade sin vinst förra året. Som redaktör och investerare har Hegnar lyckats öka värdet på sina investeringar inom fastigheter, media, hotell och båttillverkning, vilket resulterade i en vinst före skatt på 122 miljoner kronor för investeringsbolaget Periscopus, jämfört med 63 miljoner kronor år 2022.

Scandic-löftet
En stor del av denna vinstökning berodde på en ökning av finansiella instrument med 85 miljoner kronor, jämfört med en nedskrivning på 25 miljoner kronor året innan. Hegnar nämner i årsredovisningen att värdet på investeringen i Scandic har ökat avsevärt och att värdet på Hurtigruten förväntas återhämta sig.

– Inte ett bra år
Trots att Scandic-aktien har ökat i värde och att Hurtigruten-aktien förväntas stiga, indikerar Hegnar att det fortfarande är en bit kvar till normaltillståndet. Han nämner att 2023 fortfarande inte var ett bra år för reseindustrin, men att det är en stadig förbättring efter coronaperioden.

Svagare drift
Periscopus-koncernen hade en omsättning på nästan en miljard kronor 2023, en ökning med nästan 40 miljoner kronor jämfört med året innan. Trots detta sjönk driftsresultatet betydligt till strax över 35 miljoner kronor, från nära 99 miljoner kronor år 2022. Detta berodde på ökade kostnader för varor, löner, andra kostnader och avskrivningar.

Miljardvärden
Koncernens årsresultat på 122 miljoner kronor överförs till egenkapitalet. Periscopus-koncernens investeringar i marknadsnoterade aktier uppgick till 242 miljoner kronor vid slutet av 2023, en ökning från 157 miljoner kronor året innan. Totalt hade koncernen tillgångar på 1,6 miljarder kronor.

Stabil formue
Hegnar hade en förmögenhet på 3,3 miljarder kronor 2023 enligt Kapital. Förutom sina investeringar i hotellkedjan Scandic och Hurtigruten äger Hegnar bland annat båttillverkaren Windy och genom Hegnar Media; Finansavisen, Kapital, ABC Startsiden med flera. Periscopus står även bakom vinappen “Vinify” och är en stor aktieägare i restaurangkedjan Eik Servering.

Analys:
Trygve Hegnars investeringar har gett betydande avkastning, speciellt tack vare Scandic-investeringen. Trots en ökning i omsättning och tillgångar, har driftsresultatet minskat på grund av ökade kostnader. Hegnars förmögenhet förblir stabil och hans investeringar sträcker sig över olika branscher. För den genomsnittlige investeraren kan detta visa vikten av diversifiering och att vara medveten om både potentiella vinster och risker i olika tillgångsklasser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version