Börsen fortsatte sin uppgång på veckans sista handelsdag.

Oslo Börs. Foto: Tor Erik Schröder / NTB

Publicerad: Idag 09:00
Uppdaterad nu precis

Efter att ha legat i positiv terräng under dagen, var Hovedindeksen runt noll de sista timmarna av handelsdagen.

Hovedindeksen avslutade dagen med en uppgång på 0,31 procent.
Torsdagen avslutades slutligen med en marginell uppgång på 0,08 procent efter att ha fallit från start.
Hovedindeksen har nu stigit i nio dagar i rad. Vi måste gå tillbaka till oktober 2013 för att hitta en liknande lång period med uppgång.

– Det är inte anmärkningsvärt mycket. Om jag tittar på de största uppgångarna på nio dagar eller mindre, har vi varit uppe i 28 procent i samband med finanskrisen, säger Robert Næss, investeringsdirektör på Nordea, till E24.
Den nuvarande versionen av Hovedindeksen blev officiell hösten 2001.

Läs på E24+

Det här behöver du veta innan laxjättarnas resultat släpps

Så gick det för några av de mest omsatta aktierna:

Equinor sjönk med 2,25 procent
Frontline steg med 2,60 procent
DNB steg med 0,63 procent
Aker BP steg med 0,65 procent
Hydro steg med 1,01 procent

Oljepriset (nordsjöolja) handlas för cirka 79,33 dollar per fat vid börsens stängning, en nedgång på 1,90 procent sedan midnatt.
Följ de senaste nyheterna på E24:s Aksjelive!

Frontline steg efter ökade rater

Bland vinnarna på börsen är råoljefraktrederiet Frontline med en ökning på cirka fyra procent.

Uppgången sker bland annat med tanke på att spotraterna för de största fartygen, VLCC, nu har stigit, påpekar shippingförvaltaren Joakim Hannisdahl på X. Han nämner bland annat den starka aktiviteten på fraktmarknaden.

Under året har flera aktörer på aktiemarknaden sett en kommande stark vinter för fraktmarknaden för VLCC-fartyg, bland annat med tanke på förväntningar om återgång av Opec-klipp. De senaste månaderna har rater svängt markant på låga nivåer, men flera aktörer är fortfarande positiva.

Få beställningar av nya fartyg och förväntningar om ökad oljeefterfrågan lyfts också brett fram av experter som faktorer som innebär att det kommer att vända under året.

Frontline har en marknadsvärde på 60 miljarder kronor efter kraftig kursökning de senaste åren. John Fredriksen är dominerande aktieägare.

Frontline-aktien steg med 2,6 procent.

Tungt Scatec-fall efter resultatmiss

Förnybarselskapet Scatec hade en rörelsevinst (ebit) på 633 miljoner kronor i det andra kvartalet, jämfört med 686 miljoner kronor samma period föregående år, enligt kvartalsrapporten.

Resultatet efter skatt blev minus 33 miljoner kronor i det andra kvartalet, jämfört med 402 miljoner kronor samma period föregående år.

Intäkterna landade på 1,17 miljarder kronor i det andra kvartalet, jämfört med 1,23 miljarder kronor samma period föregående år.

Fler nyckeltal, inklusive rörelseresultatet och intäkterna, var svagare än förväntat av analytikerna i förväg, enligt Bloomberg.

Siffrorna är baserade på redovisningsstandarden IFRS.

Scatec använder begreppet proportionella intäkter och uppger att dessa var 1,53 miljarder, ned från 5,78 miljarder året innan.

Scatec-aktien sjönk med 3,41 procent.

Subsea 7 tilldelades Mexikokontrakt

Undervattensentreprenören Subsea 7 meddelade på fredagen att de har tilldelats ett kontrakt i Mexikanska golfen.

Offshore-arbetet förväntas börja 2026, enligt informationen.

Kontraktet beskrivs som “sizeable”. Det innebär ett värde på mellan 50 och 150 miljoner dollar, enligt företaget.

Subsea 7-aktien steg med 0,87 procent.

Kändisföretag vänder till vinst

Köpcentrumsägaren Aurora Eiendoms ränteintäkter ökade till 130 miljoner kronor under det andra kvartalet, enligt resultaträkningen. Det är en ökning från 127,7 miljoner under samma period föregående år.

Resultatet före skatt landade på 20 miljoner kronor för kvartalet. En helomvändning från förlusten på minus 34,8 miljoner föregående år.

Värdet på fastighetsportföljen justerades ned med 38 miljoner, en mycket mindre nedjustering än 185 miljoner samma period föregående år.

Alti Forvaltning, som Aurora Eiendom äger hälften av, förvaltar 51 köpcentrum. Det är en ökning med två från föregående kvartal.

Aurora Eiendom har flera framstående investerare på ägarsidan.

Johan Johannson är största aktieägare med en andel på 19,45 procent. Christian Ringes Eiendomsspar kontrollerar 19,39 procent.

På topp 20-listan hittar vi också Petter Stordalen, Varner-familjen och Gustav Magnar Witzøe.

Analys:

Dagens handelsdag på börsmarknaden visade en fortsatt positiv trend med en ökning på 0,31 procent. Flera av de mest omsatta aktierna visade blandade resultat, med vissa som steg och andra som sjönk. Utvecklingen på börsen påverkas av olika faktorer, såsom oljeprisets förändringar och kontraktstilldelningar inom olika branscher. Det är viktigt att följa med i nyhetsflödet och analysera företagens resultat för att fatta välgrundade investeringsbeslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version