Säker energiförsörjning i krigstider: En investeringsguide för framtiden

Tack, Inge Axelsson, för att du tar upp frågan om kärnkraft och krig! Den kan bli en överlevnadsfråga i dessa tider med både planerad jätteutbyggnad av energin och väsentlig risk för krig.

Energiförsörjning i krig tycks vara ett negligerat perspektiv, om man nu inte (som Axelsson skriver) räknar Försvarsmaktens protester mot lokalisering av vindkraftverk. Andra kraftslag ser man inte mycket av i deras argument. Fast det är där riskerna finns, snarare än i placeringen av ett antal ”stålskogar”.

Viktiga steg att ta vore att satsa ännu mer på en inhemsk och närliggande portfölj av förnybar energi, inte minst transportbränsle och el. Små säkra kärnkraftverk får gärna bidra om de behövs och kommer till stånd, men då måste man begripa att de är dyra och kan ta decennier att få på plats.

Sveriges energisäkerhet är dålig, samhället kan slås ut. Att vidmakthålla ett nationellt elnät i krig är en utopi. Vårt nutida alltmer elektrifierade samhälle är löjligt sårbart, till exempel de långa högspänningsledningarna. Dem kommer man åt ute i ödemarken med ett vanligt jaktgevär.

Bergförläggning av känsliga installationer är vi bra på i Sverige – Boden, Muskö, flygflottiljer, staber, bränsledepåer, skyddsrum, regeringar med mera. Sättet att få kärnkraftverk helt säkra är att spränga ner dem djupt i berget. Annars kan de lätt bli både bombmål och utpressningsobjekt.

Men för en säker energiförsörjning behövs mer. Ett nätverk av små skyddade kärnkraftverk vore en bra komponent i en robust energiförsörjning. Lämplig reaktorstorlek vore kanske hundra eller något hundratal megawatt, strategiskt placerade med hänsyn till befolkning och industri och förbundna med nedgrävda ledningar.

Om vi dessutom skulle förbereda systemet för ö-drift, det vill säga att begränsade områden skulle kunna fungera autonomt, skulle det bli ytterligare robust. Somliga kommuner skulle dessutom säkert kunna vara intresserade av möjligheterna till egna nät i ofärdstider. Det har också påpekats att de numera ansenliga installationerna av solenergi skulle kunna öka befolkningens energisäkerhet enormt om de förbereddes för lokal ö-drift för samhällen och fastigheter. Det är en bra beredskapsåtgärd som borde uppmuntras.

Gör man så här, och lite till, blir energiförsörjningen ett tillskott i krigstider, snarare än en belastning. Beredskapstänkandet skulle må bra av en ny inriktning.

Analysering: Artikeln diskuterar vikten av att säkerställa energiförsörjningen i krigstider genom att investera i små skyddade kärnkraftverk och förbereda systemet för ö-drift. Genom att diversifiera energikällorna och skapa autonomi i energiförsörjningen kan samhället bli mer robust och mindre sårbart vid eventuella kriser. Det är viktigt att fokusera på säkerheten och beredskapen för att trygga energiförsörjningen och samhällets överlevnad i tider av krig och konflikter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version