Världens bästa investeringschef avslöjar: Så påverkar den politiska korrektheten kapitalismen

Kapitalismen är inte längre vad den en gång var. Det som började som ett krav på att företag skulle ta ett ansvar bortom ren vinstsyn har nu blivit en rörelse som kräver svar från företagen som om de vore politiska partier. Frågorna som är mest infekterade handlar om den så kallade kulturkriget, inklusive frågor som rör sexuella minoriteter, rasism och könsuttryck. I USA är abortfrågan själva moderdebatten för moraliska frågor.

Den politiskt korrekta kapitalismen har gått överstyr, som ett Frankensteins monster. Det har återigen skapat en motreaktion som i värsta fall kan underminera hela idén om att näringslivet har ett samhällsansvar.

Tidigare var det enkelt. “Business is business”, som den liberala ekonomen Milton Friedman sa. Men andra argumenterade att företag är en del av samhället och måste ta ansvar bortom ren vinstsyn. Det är också bra affärer att tänka på hållbarhet på lång sikt.

Oljefonden är ett bra exempel på denna utveckling. När fonden fick etiska riktlinjer 2004 fanns det djup skepsis inom både Finansdepartementet och centrala politiska kretsar. Idag är fondet inte bara baserat på etiska principer, utan driver också på för ESG i flera företag.

Men i den politiskt korrekta kapitalismens tid krävs det mer. Företagen förväntas ha åsikter om allt från kriget i Gaza till abortlagen i USA. Det skapar två problem. För det första är företag inte politiska partier. Deras syfte är inte att samla människor som är överens, utan att sälja varor och tjänster. En vacker sak med marknadsekonomin är att mycket olika människor kan handla med varandra.

Det andra problemet är att de överdrivna kraven skapar en motreaktion. Det började som en gnista för några år sedan. Nu är det fullt utvecklat. Bara fråga förvaltaren Blackrock och chefen Larry Fink, som har blivit en skjutmåltavla. För USA:s höger är kampen mot den politiskt korrekta kapitalismen en gemensam kamp.

Problemet illustrerades tydligt av Lasse Kristoffersen under toppledardebatten på Arendalsveckan denna vecka. Vd:n för Wallenius Wilhelmsen deltar aktivt i samhällsdebatten och skapade nyligen debatt med en krönika som kallade Norge för en klimatprofitör. Men när han uppmanades av amerikanska anställda att engagera sig i den infekterade abortdiskussionen i landet, blev det svårt.

Det var inget att vinna på att ge sig in i den amerikanska kulturkriget. Det var en klok beslutning. Företagsledare bör delta i samhällsdebatten, men om någon med en mikrofon frågar vad ditt företag tycker om abort, är det bara en sak att göra: spring åt andra hållet.

Analys:
Den politiskt korrekta kapitalismen har skapat nya utmaningar för företag världen över. Genom att kräva att företag tar ställning till kontroversiella frågor som abort och kulturkriget, riskerar man att underminera företagens huvudsyfte att sälja varor och tjänster. Detta kan leda till en motreaktion och skapa spänningar både internt och externt. Företagsledare måste vara medvetna om dessa risker och fundera noggrant över vilka samhällsfrågor de väljer att engagera sig i.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version