I centrala Göteborg är stämningen ungefär som under fotbollsturneringen Gothia cup, då fotbollsspelare från alla världens hörn fyller gator, torg och spårvagnar. Men i stället för ungdomar är det nu vältränade pensionärer i landslagsdräkter som dominerar. På Björlandavallen sveper en grupp 60-åringar över löpbanan och flyger över hindren. En bit bort värmer tävlingens äldsta deltagare upp. 100-årige Sriramulu Vallabhajosyula från Indien tävlar i diskus, spjut, gång och just nu – kula.

– Han har alltid varit fanatiskt disciplinerad, och jag menar verkligen fanatiskt, när det gäller dieten och den dagliga träningsrutinen. Han skulle inte äta en enda sked mat som han inte behöver, han äter exakt så mycket som han behöver, berättar hans son Sagar Vallabh.

Pappan har alltid varit intresserad av träning, berättar han. Det kan enligt sonen ha börjat när han under andra världskriget, som 20-åring, tjänstgjorde i den indiska flottan, där han sedan jobbade i många år. Han var en mycket duktig seglare och deltog i många tävlingar. Nu har han varit pensionerad i 40 år och då började han träna mer aktivt. Han brukade springa fram tills han blev 85. Då tvingade jag honom att sluta. Det skulle ha förstört hans knän, säger sonen.

Sriramulu tränar dock fortfarande varje dag och hans träningsschema är rigoröst, berättar sonen. Varje dag går han upp halv tre på natten och sätter i gång. Han gör all sin träning fram tills klockan sex på morgonen. Det kan delvis ha att göra med klimatet i den södra delen av Indien där han bor. För när solen går upp är det så varmt, det går inte att göra något, säger sonen. På planen är hans pappa omsvärmad av fotografer och reportrar. Han ler då och då, ställer upp på bilder ihop med andra idrottare, men svarar inte på frågor – han har nämligen glömt sin hörapparat i väskan.

Sriramulu gör sitt första kast och resultatet blir 2,63 meter, vilket är under hans säsongsbästa som var 3,96. Andra kastet går något sämre – det blir 2,58 meter. Han verkar dock nöjd ändå. Han är ensam i 100-årsklassen – han får guld bara han dyker upp och gör resultat. Det gäller alla grenar han tävlar i. Men enligt sonen var det väldigt nära att resan inte blev av. Jag är faktiskt lite förvånad över att han är här. Tråkigt nog blev han sjuk två dagar innan avresa. Han fick förkylning och började hosta. Det har försvagat honom. Och han är van vid högre temperaturer, hade det varit närmare 40 grader hade det varit lugnt, säger han.

Pappans bästa gren är gång, säger han, men på grund av förkylningen är han osäker på hur det kommer att gå. Han har gått 12 kilometer fram tills för en månad sedan. I går tog jag ut honom på en promenad och han klarade av en mil, och så fick han sätta sig. Förra veteran-VM gjorde han 5, 10 och 20 kilometer. Men i år sa han att han ska göra 5 och 10 kilometer.

Sriramulu närmar sig sin son som får hjälpa till att knäppa upp hans jacka. Sagar passar också på att fixa hans krage. Själv bor han i Boston och har rest hit för att stötta sin pappa. Nu tittar han leende på honom. Han är så rolig. Hos honom finns det inte en tanke på att sluta. I går sa han till mig att han måste börja planera för nästa tävling i Budapest. Det är om två år. Han kommer vara 102 år gammal, säger han och skrattar.

Analys och sammanfattning: Artikeln handlar om den 100-årige Sriramulu Vallabhajosyula från Indien som deltar i olika idrottsgrenar. Trots sin ålder och en förkylning visar han en imponerande disciplin och passion för träning. Genom hans historia inspirerar han andra att fortsätta kämpa och sätta upp mål oavsett ålder. Denna berättelse visar att ålder inte är ett hinder för att fortsätta vara aktiv och engagerad i idrott och träning, vilket kan motivera och påminna människor om vikten av att hålla sig i form och sträva efter sina mål oavsett hinder.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version