Är räntan som ska sänkas i år eller nästa år? – Osäkerheten är stor och ökar, säger chefsekonom.

Torsdagen höll Norges Bank räntan oförändrad på 4,5 procent som väntat.

De som hade hoppats på en räntesänkning under 2024 blev besvikna under det senaste räntemötet i juni, då banken sa att räntan förmodligen skulle ligga stilla ända till nästa år.

Torsdagen sa Norges Bank att räntan kommer att ligga stilla “en bra stund framöver”, utan att specificera detta närmare. Banken kommer att presentera nya prognoser för framtida räntor vid nästa räntemeddelande den 19 september.

Analytikerna är splittrade i synen på när räntan ska sänkas:

– HSBC förväntar sig en räntesänkning i december och att räntan kommer att ligga på 3,5 procent mot slutet av 2025
– SEB förväntar sig också en sänkning i december
– DNB antar att räntan först kommer att sänkas i mars 2025, men öppnar också för en sänkning i december
– Handelsbanken håller fast vid att de förväntar sig en räntesänkning under första kvartalet 2025
– Eika Gruppen förväntar sig en räntesänkning i december 2024

Storbank förutspår nedskärningar före jul

I en anteckning med titeln “Europas sista hauk” skriver brittiska HSBC att Norges Bank verkar vara mer avvaktande än andra centralbanker.

“Vi förväntar oss fortfarande en räntesänkning senare i år, i december”, skriver HSBC.

“Norges Banks räntebana från penningpolitisk rapport för andra kvartalet antyder att nedskärningarna inte kommer att ske förrän 2025, men nu när globala centralbanker går mot lättnader bör ytterligare tecken på förbättring i inflationen och dämpad ekonomisk tillväxt vara tillräckligt för att börja med lättnaderna”, skriver banken.

Högre räntetopp än förväntat

Ekonomernas prognoser görs utifrån ögonblicksbilden, och mycket kan förändras snabbt i den globala ekonomin.

Enligt Nordea Markets blev Norges Bank överraskad av den svaga kronan, vilket bidrog till att räntetoppen blev högre än många ekonomer hade förväntat sig.

Det är inte ovanligt att prognoserna missar. Genom föregående decennium förutsade Norges Bank ständigt att räntan skulle höjas mycket, men det dröjde många år innan det faktiskt hände.

Rentekuttet har skjutits upp

Den senaste tiden har Norges Bank och många analytiker förutspått att räntan ska sänkas, först utomlands och sedan också i Norge.

I början av 2024 sa åtta av 20 ekonomer till E24 att de förväntade sig en räntesänkning redan i juni i år. 12 av ekonomerna förväntade sig att den första räntesänkningen skulle komma i augusti, september eller december.

I mars uppskattade Norges Bank själv att räntesänkningen förmodligen skulle komma i september. Men sedan ändrades utsikterna, och i somras sköts sänkningsplanerna upp till 2025.

– Osäkerheten är stor och ökar, säger chefsekonom Jan Ludvig Andreassen på Eika Gruppen.

Han kopplar särskilt osäkerheten till kronan, som har varit ovanligt svag de senaste åren.

– Kronan är svår att förutsäga. Folk har sina teorier, och forskarna testar dem och säger att det är omöjligt att förutsäga. Dessutom finns det stora svängningar i kronan, säger han.

– I praktiken, även om Norges Bank försäkrar att de tar hänsyn till alla möjliga förhållanden innan de sätter räntan, kommer denna enda faktor, kronkursen, att dominera bilden. Då blir också räntan omöjlig att förutsäga, säger han.

– När tror du på sänkningar?
– Jag förutspår en räntesänkning i december, men då måste kronan förstärkas med cirka tio procent. Den måste på sätt och vis bli mer i linje med vad den borde ha varit enligt modellerna. Men jag skulle inte satsa pengar på prognosen. Det är osäkert, kronan kan också försvagas till exempelvis 13 mot euron före jul, säger han.

Under den senaste veckan har euron legat på cirka 11,80 kronor.

– Det kan ju till exempel vara att alla har fel, och att räntesänkningen inte kommer på flera år?
– Det kan också vara så. Vi får en slags test om USA:s centralbank sänker räntan nu i höst. Då bör kronan stärkas, om ränteskillnaderna ska spela roll. Och det ger hopp för Norges Bank, säger Andreassen.

– Om du inte får en starkare krona vid årsskiftet efter fyra räntesänkningar i USA, då tror jag att vi bör tänka på att binda oss till euron, säger Andreassen.

– Trår väldigt försiktigt

Den här veckan nämnde inte Norges Bank när en eventuell sänkning ska komma. Vissa tolkade detta som att räntesänkningen är ytterligare försenad, medan andra tolkade det som att räntesänkningen ändå kan komma redan i år.

– “Det är svårt att tolka detta på annat sätt än att Norges Bank öppnar upp lite för att räntesänkningen kan komma lite tidigare än de har signalerat hittills, samtidigt som de trår väldigt försiktigt med tanke på att justera signalerna”, skriver Handelsbanken i en anteckning på fredag.

– “Marknaden ser fortfarande mot räntesänkningar i december, men rörelserna indikerar samtidigt att optimismen för så många som upp till tre räntesänkningar före slutet av första kvartalet nästa år tonas lite ner mot två sänkningar”, skriver Handelsbanken.

– “Vi tror att inflationen kommer att sjunka lägre än vad Norges Bank har lagt till grund, så vi håller fast vid att det kan bli sänkning i december, sa makrostrateg Marthe Enger Eide på SEB på torsdagen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version