Investeringsexperten: FrPs förslag om integration kan påverka ekonomin negativt

Arbets- och inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) uttrycker sin oro för hur integrationen kan påverkas om FrP får styra den. Enligt stortingsrepresentant Erlend Wiborg vill FrP minska nivån på bidragen och tidsåtgången i introduktionsprogrammet för flyktingar.

Brenna kallar förslaget “helt fel”, och varnar för att det kan leda till parallellsamhällen, ökad brottslighet och social oro. Hon betonar vikten av att ställa krav på flyktingar samtidigt som man underlättar för dem att snabbt komma in på arbetsmarknaden genom att lära sig norska och kvalificera sig genom introduktionsprogrammet.

Hon är emot att bidragen är för generösa och pekar på att bidrag ges till de som aktivt deltar i programmet, och frånvaro leder till minskat stöd. Brenna varnar för att en minskning av bidragen och kortare utbildningstid kan leda till att folk inte kvalificerar sig för arbete och blir beroende av socialbidrag.

Hon är också kritisk till FrPs syn på språkutbildning och menar att grundläggande språkkunskaper är nödvändiga för att kunna fungera på arbetsplatsen och i samhället.

Genom att införa hårdare krav på arbetsinriktning i introduktionsprogrammet och erbjudandet om flexibel språkutbildning samtidigt som man är i arbete, anser regeringen att man kan öka chanserna för flyktingar att lyckas på arbetsmarknaden på lång sikt.

Analys: FrPs förslag om att minska bidragen och tidsåtgången i introduktionsprogrammet kan leda till negativa konsekvenser såsom parallellsamhällen, ökad brottslighet och social oro. Det är viktigt att ha en balans mellan att ställa krav och underlätta för integration för att minska risken för beroende av socialbidrag. Genom att fokusera på språkutbildning och snabbare integration på arbetsmarknaden kan man öka chanserna för flyktingar att lyckas i samhället.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version