Förväntningar inför Jackson Hole: Fed planerar att sänka räntan med 0,25 eller 0,50 procentenheter

Spekulationer om en kommande räntesänkning från Federal Reserve har ökat inför det planerade beskedet den 18 september. Svaga jobbsiffror och närmandet till inflationsmålet i USA är bakgrunden till dessa spekulationer.

Senior analytiker Robert Bergqvist från SEB förutspår att Fed kommer att sänka räntan och försöka lugna marknaden för att undvika en hårdlandning för USA:s ekonomi. Han tror inte att det kommande presidentvalet i USA kommer att påverka Feds beslut om penningpolitik.

Bergqvist förväntar sig att Fed på lång sikt kommer att halvera räntetrycket till en mer neutral nivå på cirka 2,50-3,00 procent. Han påpekar att historiskt sett sänker Fed räntan med cirka 2 procentenheter inom ett år när de inleder en räntesänkningscykel.

Det är viktigt att följa utvecklingen kring Feds räntebeslut eftersom det kan påverka både den amerikanska och globala ekonomin, samt investerarnas beslut på finansmarknaden. Det är också viktigt att vara medveten om hur centralbankers beslut kan påverka enskilda investeringar och sparande.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version