Levan Akin, den svensk-georgiska regissören, har överträffat förväntningarna med sin senaste film “Passage”. Filmen, som följer den pensionerade läraren Lia och tonåringen Achi på en resa till Turkiet för att hitta Lias försvunna systerdotter Tekla, har fått beröm för sitt expressiva och känsloladdade drama. Nu har den blivit nominerad till Nordiska rådets filmpris 2024, tillsammans med andra nordiska bidrag som finska “Höstlöv som faller” och norska “Sex”.

Juryns motivering för det svenska bidraget lyfter fram filmens förmåga att berätta en historia om drömmar och gemenskap på ett humoristiskt, empatiskt och varmt sätt. Priset på 300 000 danska kronor kommer att delas lika mellan manusförfattare, regissör och producent, och vinnaren tillkännages den 22 oktober.

Analys: “Passage” har fått uppmärksamhet för sitt djuplodande tema och berörande berättelse, vilket gör det till en stark kandidat för Nordiska rådets filmpris 2024. För tittare och fans av nordisk film är detta en film som inte får missas, med potential att förändra synen på transfrågor och betona vikten av drömmar och gemenskap i en turbulent värld.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version