Förutsättningar för en Offensiv och Tillväxtorienterad Höstbudget 2023

Förra årets höstbudget präglades av kampen mot inflationen, men i år behöver regeringen presentera en offensiv budget. Investeringsbehoven i Sverige är stora, och landet befinner sig på den lägsta placeringen någonsin i välståndsligan bland OECD-länderna. Det är viktigt att fokusera på reformer som kan öka tillväxten och stärka konkurrenskraften.

Den svenska statsskulden är låg internationellt sett, och inflationen förväntas understiga Riksbankens mål. Enligt Konjunkturinstitutet uppgår reformutrymmet till 50 miljarder kronor, men bedömare anser att det behöver vara högre för att möta behoven. Starkare tillväxt är avgörande för att klara utmaningar som hög arbetslöshet och utanförskap.

Tre områden som behöver prioriteras är att sänka tillväxtfientliga skatter, rusta upp infrastrukturen och stärka Sverige som kunskapsnation. Genom att öka den genomsnittliga tillväxttakten med endast 0,5 procentenheter per år kan bruttonationalprodukten öka med 1 505 miljarder kronor till 2050.

Det är dags för en offensiv höstbudget som kan få fart på Sverige och stärka landets position för framtiden. Det är viktigt att agera nu och satsa på tillväxt och konkurrenskraft för att möta de utmaningar som Sverige står inför.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version