DNB Markets prognostiserar ingen sänkning av styrräntan före årsskiftet. Det första nedskärningen förväntas tidigast till våren enligt deras prognoser.

DNB Markets förutspår att centralbankschefen Ida Wolden Bache inte kommer att sänka räntan på en bra stund.

För de flesta av oss verkar ekonomin bli bättre ekonomiskt sett, enligt prognoserna från DNB Markets. Inflationen förväntas fortsätta att sjunka medan lönerna stiger.

Det innebär att köpkraften ökar snabbt med en markant ökning i hushållens konsumtion. Löneökningen förväntas vara 5,2 procent i år, 4,6 procent nästa år och 3,8 procent år 2026. Kärninflationen under samma period förväntas vara 3,4 procent, 2,9 procent och 3 procent. Reallöneökningen förväntas vara nästan 2 procent i år och nästa år, och nästan 1 procent år 2026.

Om du har en stor bostadslån och väntar desperat på att bankerna ska göra något åt räntenivån, måste du förmodligen vänta minst sex månader längre än vad Norges Bank tydligt signalerade tidigare. Det framgår av DNB Markets ekonomiska utsikter som offentliggjordes på onsdag morgon.

Eftersom ekonomin förväntas vara stark och inflationen bara gradvis avtar, förväntar vi oss att Norges Bank kommer att vänta till mars innan de sänker styrräntan. Vi förväntar oss en gradvis nedgång i styrräntan till 3,25 procent år 2026, skriver Knut Magnussen och Oddmund Berg i rapporten.

Hushållens konsumtion utgör cirka hälften av den inhemska efterfrågan och var en central bidragsgivare till att dämpa aktivitetstillväxten tidigare i år. Efter en nedgång i konsumtionen på 0,7 procent i första kvartalet förväntar sig DNB Markets tillväxt framöver och därmed en neutral utveckling för 2024 som helhet.

Vi förväntar oss en tillväxt i den privata konsumtionen på 2,5 procent år 2025 och 2,2-2,3 procent år 2026-2027, konstaterar analytikerna.

De betonar också att den avtagande inflationen framöver bland annat beror på lägre pristillväxt inom tjänstesektorn. En “betydande faktor” bakom den långsamma tillväxten är regeringens ingripande, inklusive sänkta förskolepriser från augusti.

DNB Markets tar inte heller särskilt tungt på den ökande arbetslösheten. En registrerad arbetslöshet hos Nav på 2,1 procent i juli är visserligen högre än vad Norges Bank har förutsett för sin räntebana, men tillväxten beror främst på den relativt stora ankomsten av ukrainska flyktingar och inte en svagare tillgång på lediga jobb, påpekar de.

Snarare tvärtom är antalet lediga jobb fortfarande högt, vilket speglar en ganska stark efterfrågan på arbetskraft.

Sammanfattningsvis förväntar vi oss begränsade förändringar i våra prognoser sedan april och förväntar oss fortfarande att Fastlands-BNP kommer att öka med 0,8 procent år 2024. För 2025 förutser vi en tillväxt på 1,6 procent och för 2026-2027 på 1,7-1,8 procent, vilket ligger nära tillväxtpotentialen i den norska fastlandsökonomien enligt ekonomerna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version