Börsen i USA stiger efter centralbankschef Jerome Powells signaler om kommande räntesänkningar

Bildtext: Trader på jobbet på New York-börsen tidigare i augusti. Foto: Richard Drew / AP / NTB

Publicerad: För mindre än 2 timmar sedan
Uppdaterad nu precis

Saken uppdateras under handelsdagen.

Så här ligger det till på de amerikanska aktiemarknaderna kring klockan 16.40 på fredag:

– S&P 500-indexet stiger med 0,95 procent
– Nasdaq-teknikindexet stiger med 1,41 procent
– Dow Jones-indexet stiger med 0,84 procent

– Tiden är inne

USAs centralbankschef Jerome Powell kliver upp på scenen under centralbankskonferensen i Jackson Hole i Wyoming kl. 16 norsk tid.
Där gav USAs centralbankschef tydliga signaler om kommande räntesänkningar.
– Riktningen är tydlig, och timingen och takten för räntesänkningar kommer att bero på inkommande data, den evolverande ekonomiska situationen och balansen mellan risker, sa den amerikanske centralbankschefen Jerome Powell i sitt tal på fredag eftermiddag norsk tid.
– Tiden är inne att justera policyn, slog han fast.
Talesättet följs noga av marknaden som undrar när, hur snabbt och hur mycket den amerikanska styrräntan kommer att sänkas.
Det förväntades på förhand att Powell skulle signalera att räntan kommer att sänkas i september, men att han skulle vara något mer vag om det blir en enkel eller dubbel räntesänkning och hur många räntesänkningar som kommer i år. Det skrev DNB Markets i sin morgonuppdatering.

Kort tid efter att Powell klivit upp på scenen steg de amerikanska indexen.
Klockan 16.40 är Nasdaq upp över 1,4 procent.
På torsdagen var det nedgång på Wall Street, främst ledd av teknikaktierna.

Läs på E24+

– Hur blir aktiemarknaden framöver?

Bildtext: Jerome Powell var avslappnat klädd i shorts på Jackson Lake Lodge torsdagen. Foto: Ann Saphir / Reuters / NTB

– Det är de starkaste signalerna vi har hört hittills om en sänkning i september. Det råder ingen tvekan om att det blir en sänkning, men vi vet ännu inte hur stor den blir. Alltså om det blir enkel eller dubbel, säger chefekonom på Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov.
– Arbetstidsrapporten som kommer nu kommer att vara avgörande för hur stor sänkningen blir. Powell säger att arbetsmarknaden nu är normaliserad, men att den är svagare än före pandemin, säger Hov på Handelsbanken.

– Lägre inflation – högre arbetslöshet

Enkel eller dubbel räntesänkning i september är den stora frågan kring räntan i USA just nu.
Tron på räntesänkningar från Federal Reserve (Fed) i år har ökat på senare tid. Inflationen har lugnat sig ytterligare och närmar sig ständigt målet på två procent, även om den ännu inte är där helt. Samtidigt har arbetslösheten stigit.
Rädslan för recession efter svaga jobbsiffror var en av bakgrunderna till börsvolatiliteten tidigare i augusti. Stämningen har återigen varit gladare på marknaden i efterhand.
Marknaden prissatte inför Powells tal helt in att det blir minst en enkel räntesänkning i september, och cirka 28,5 procents chans för en dubbel sänkning. Totalt prissatte marknaden nästan helt in fyra enkla sänkningar före nyår. Det innebär i så fall dubbla sänkningar på ett av de tre möten som återstår 2024.
Chansen för dubbel räntesänkning steg från 28,5 procent till 32,5 procent efter talet, enligt verktyget CME Fed Watch.
På räntemarknaden låg den viktiga amerikanska tiåringen på 3,85 procent före talet.
Efter talet ligger den på cirka 3,8 procent.

Analys:
Den amerikanska börsen har reagerat positivt på Jerome Powells signaler om kommande räntesänkningar. Detta kan indikera en ökad optimism och tilltro till ekonomin bland investerare. Om räntan sänks kan det leda till ökad konsumtion och investeringar, vilket i sin tur kan bidra till tillväxt och ökad sysselsättning. Det är viktigt att följa utvecklingen noga och vara medveten om hur dessa förändringar kan påverka ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version