Börsen i USA stiger efter centralbankschef Jerome Powells signaler om kommande räntesänkningar

Publicerad: För mindre än 50 minuter sedan
Uppdaterad nu precis

Artikeln uppdateras under handelsdagen.

Så här ser läget ut på de amerikanska aktiemarknaderna runt klockan 16:13 på fredag:

– S&P 500-indexet stiger med 1,25 procent
– Teknologiindexet Nasdaq stiger med 1,75 procent
– Dow Jones-indexet stiger med 1,02 procent

– Tiden är inne

USA:s centralbankschef Jerome Powell talade på centralbankskonferensen i Jackson Hole i Wyoming klockan 16 norsk tid. Där gav han tydliga signaler om kommande räntesänkningar.

– Riktningen är tydlig, och timingen och takten för räntesänkningarna kommer att bero på inkommande data, den utvecklande ekonomiska situationen och balansen mellan risker, säger den amerikanske centralbankschefen Jerome Powell i sitt tal på fredag eftermiddag norsk tid.

– Tiden är inne att justera politiken, konstaterar han.

Talet följs noga av marknaden som undrar när, hur snabbt och hur mycket den amerikanska styrräntan kommer att sänkas.

Det förväntades att Powell skulle signalera en räntesänkning i september, men vara mer vag om det blir enkel eller dubbel sänkning och hur många sänkningar som kommer i år, enligt DNB Markets morgonuppdatering.

Kort tid efter att Powell talade steg de amerikanska indexen.
Klockan 16:13 hade Nasdaq stigit med över 1,7 procent.

På torsdagen var det nedgång på Wall Street, med teknikaktier i spetsen.

– Lägre prisökning – högre arbetslöshet

Enkel eller dubbel räntesänkning i september är den stora frågan när det gäller räntan i USA just nu.

Tron på räntesänkningar från Federal Reserve (Fed) i år har ökat på senare tid. Prisökningen har lugnat sig ytterligare och närmar sig fortfarande målet på två procent, även om den inte är där ännu. Samtidigt har arbetslösheten ökat.

Rädslo för recession efter svaga jobbsiffror var en av orsakerna till börsoro tidigare i augusti. Stämningen har varit mer positiv på marknaden igen efteråt.

Marknaden prissätter innan Powells tal helt in att det kommer att bli åtminstone en enkel räntesänkning i september, och cirka 25 procent chans för en dubbel sänkning. Totalt prissätter marknaden nästan helt in fyra enkla sänkningar innan årets slut. Det innebär i så fall dubbel sänkning på ett av de tre möten som återstår 2024.

På räntemarknaden låg den viktiga amerikanska tioåringen på 3,85 procent före talet.

– Kommer troligen vara avvaktande

Knut A. Magnussen, senior ekonom på DNB Markets, förväntar sig att Powell kommer att tydligt signalera att Fed kommer att börja sänka räntan i september.

– Vi tror däremot inte att han kommer att vara tydlig på hur mycket och hur snabbt räntan kommer att sjunka. Snarare verkar det som att han fortsätter att hänvisa till data, särskilt för arbetsmarknaden och inflationen, som kommer att bestämma takten för räntesänkningen, skriver Magnussen i mäklarhusets morgonrapport.

Marius Gonsholt Hov, chefs ekonom på Handelsbanken, understryker i deras morgonrapport att “utvecklingen på arbetsmarknaden nu betonas betydligt mer av Fed”, samtidigt som “risken för att prisökningen inte kommer att hållas fullt under kontroll, tonas ner”.

– Powell kommer att använda talet idag för att understryka det som alla vet, nämligen att räntan ska sänkas i september. Men vi tror samtidigt att Powell kommer att vara avvaktande med att signalera något konkret om storleken på räntesänkningen, skriver Hov.

Analys och förklaring:

Denna artikel handlar om de senaste händelserna på de amerikanska aktiemarknaderna efter centralbankschef Jerome Powells uttalande om kommande räntesänkningar. Powell har gett tydliga signaler om att en sänkning är på gång, vilket har lett till positiva reaktioner på marknaden. Investerare följer nu noga med på hur många och hur snabbt räntan kommer att sänkas, och marknaden prissätter redan in flera sänkningar innan årets slut. Experter förutspår att Fed kommer att börja sänka räntan i september, men detaljerna om storlek och tempo för sänkningen är fortfarande osäkra. Det är viktigt att vara medveten om dessa händelser och hur de kan påverka ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version