Amerikanska börser stiger efter signaler om kommande räntesänkningar från Federal Reserve-chefen Jerome Powell.

Bild på en handlare på New York-börsen tidigare i augusti. Foto: Richard Drew / AP / NTB

Publicerad: Mindre än 2 timmar sedan
Uppdaterad: Mindre än 10 minuter sedan

Delningar: Kopiera länk Kopiera länk Dela på Facebook Dela på Facebook Dela med e-post Dela med e-post

Denna artikel uppdateras under handelsdagen.

Amerikanska aktiemarknaden vid cirka 16:40 på fredag:
– S&P 500 stiger med 0,95 procent
– Nasdaq stiger med 1,41 procent
– Dow Jones stiger med 0,84 procent

– Tiden är mogen

Jerome Powell, chef för Federal Reserve i USA, talade på centralbankskonferensen i Jackson Hole, Wyoming, klockan 16 norsk tid. Där gav han tydliga signaler om kommande räntesänkningar.

– Riktningen är tydlig, och tidpunkten och takten för räntesänkningarna kommer att bero på inkommande data, den utvecklande ekonomiska situationen och risken, sa Jerome Powell i sitt tal på fredag eftermiddag norsk tid.

– Tiden är inne att justera politiken, slog han fast.

Marknaden följer talen noggrant för att få reda på när, hur snabbt och hur mycket den amerikanska styrräntan kommer att sänkas.

Kort efter att Powell stigit upp på scenen steg de amerikanska indexen. Vid 16:40 har Nasdaq ökat med över 1,4 procent.

På torsdagen var det nedgång på Wall Street, främst på grund av teknikaktierna.

– Det är de starkaste signalerna vi har hört hittills om en sänkning i september. Det råder ingen tvekan om att det kommer att bli en sänkning, men vi vet ännu inte hur stor den kommer att bli, säger Handelsbankens chefsekonom Marius Gonsholt Hov.

– Arbetsmarknadsrapporten som kommer nu kommer att vara avgörande för hur stor sänkningen blir. Powell säger att arbetsmarknaden nu är normaliserad, men att den är svagare än före pandemin, säger Hov på Handelsbanken.

– Lägre prisökning – högre arbetslöshet

Frågan om en enkel eller dubbel räntesänkning i september är den stora frågan för räntan i USA just nu.

Tilliten till att Federal Reserve (Fed) kommer att sänka räntan i år har ökat på senare tid. Prisökningen har fortsatt att lugna sig och närmar sig ständigt målet på två procent, även om den ännu inte är där. Samtidigt har arbetslösheten ökat.

Rädsla för recession efter svaga jobbsiffror var en av bakgrunderna till marknadsoron tidigare i augusti. Stämningen har varit ljusare på marknaden sedan dess.

Marknaden prissatte helt in att det skulle bli åtminstone en enkel räntesänkning i september innan Powells tal, och cirka 28,5 procent chans för en dubbel sänkning. Totalt prissatte marknaden nästan helt in fyra enkla sänkningar innan årets slut. Det skulle i så fall innebära en dubbel sänkning vid ett av de tre återstående mötena under 2024.

Chansen för en dubbel räntesänkning ökade från 28,5 procent till 32,5 procent efter talet, enligt verktyget CME Fed Watch.

På obligationsmarknaden låg den viktiga amerikanska tioåringen på 3,85 procent före talet.

Efter talet ligger den på cirka 3,8 procent.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version