När talkSPORT-cheferna fick ett samtal från BBC:s stigande stjärna Jermaine Jenas agent som erbjöd sina tjänster som programledare på deras station för tio dagar sedan, kunde de knappt tro sin lycka. Jenas var trots allt under uppfostran av BBC som en möjlig ersättare för Gary Lineker när han slutar Match of the Day inom en snar framtid. Så exalterade var de över möjligheten att en av radio- och tv-branschens hetaste tillgångar skulle pryda deras sändningar att ingen tid slösades och en intensiv justering av scheman började bakom kulisserna för att hitta en lämplig tidpunkt för den före detta engelska fotbollsspelaren som blivit programledare.

Sent på torsdagseftermiddagen, minuter innan han skulle vara på luften – tillsammans med före detta engelska lagkamraten Jermaine Pennant – fick sändaren reda på (genom en annan nyhetskälla i News UK-stallet) om ett rykte att Jenas hade blivit avskedad från sin £190 000-årsroll på BBC för att ha skickat oönskade sms till juniora medlemmar. ‘Nätverkets chefer hörde bara rykten om ett problem på BBC med cirka en halvtimme kvar innan han skulle gå på luften,’ sa en insatt källa på talkSPORT.

Efter att ha börjat sända klockan 16, avslöjade Mail att ryktena var sanna och att Jenas verkligen hade blivit avskedad av BBC där han presenterade The One Show.

I scener som var värda en TV-drama i sig själva, visade Jenas, 41 år, upp samma nivåer av beslutsamhet som hade drivit honom till toppen av sin sport – som mittfältare för Newcastle, Tottenham Hotspur och Nottingham Forest – och satte på en bravuraprestation av tålamod, lugn och skicklighet. Det var förgäves.

Efteråt gjorde han en kort intervju med talkSPORT:s nyhetspresentatör där han vägrade att diskutera några detaljer om sin avsked. Han sa: ‘Titta, jag kan inte riktigt prata om det. Jag är inte glad över det, som du säkert kan se. Men för närvarande, som det ser ut, måste jag låta advokaterna hantera det.

TalkSPORT har bekräftat att han inte längre kommer att medverka i programmet inom den ‘närmaste framtiden’ och han har blivit avhoppad av sin agent på det Londonbaserade företaget M&C Saatchi där chefen Richard Thompson har hyllats inom TV-branschen för hur han omvandlade honom från idrottsman till programledare.

Det har varit en ganska snabb nedgång för Jenas, den gifta fadern till tre barn, som föddes i Nottingham och växte upp på en kommunal bostadsfastighet och hade slagit tillbaka många av sina fotbollskamrater för att förvandlas till en TV-presentatör.

Hans metamorfos började 2014 på BT Sport när han började som fotbollsexpert. Visande tidiga framgångar avancerade han till att vara värd för Match of the Day-spinoff MOTDx, men det som gjorde honom till ett hushållsnamn var hans roll som ankare på Tantes flaggskepps-aftonmagasinprogram, The One Show.

Efter att ha imponerat cheferna med ett par framträdanden som gäst, landade han rollen som medpresentatör på det anspråkslösa programmet 2021. Personlig, engagerad och avslappnad, han passade lätt in i ett program som strålar in i miljoner hem varje kväll, och såg till att behålla sin idrottsliga erfarenhet genom att arbeta som expertkommentator på Europamästerskapen i juni.

I själva verket verkar han ha passat in så bra på BBC att det är lite överraskande att han började sätta sikte på karriären för en annan engelsk fotbollsspelare som tog sig an TV-branschen som den proverbiala ankungen till vattnet: Gary Lineker. Till och med Lineker själv var så säker på att Jenas skulle vara den perfekta efterträdaren att han skämtade om att han höll hans plats varm för den yngre mannen.

Borta från kamerorna var dock övergången från fotbollsplanen till primetime-soffan inte så sömlös som det verkade. Någon gång tidigare denna månad klagade en kvinnlig medlem av The One Show-personalen på att Jenas hade skickat henne explicita sms och bilder som hon inte ville ha. Och inom några timmar efter att företaget meddelade att han inte längre var en del av deras presenterande line-up, fick jag höra att andra kvinnor trä…

Det är tydligt att Jermaine Jenas har fallit från sin tidigare framgång och står nu inför konsekvenserna av sina handlingar. Detta visar hur en snabb nedgång i rykte och popularitet kan påverka inte bara ens karriär utan även ens personliga liv. Att förlora ett prestigefyllt jobb på BBC och bli avhoppad av ens agent är en påminnelse om att alla handlingar har konsekvenser, oavsett ens status eller tidigare framgångar. Det är viktigt att tänka på konsekvenserna av ens beteende och att ta ansvar för sina handlingar för att undvika att hamna i liknande situationer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version