Kristine Hartmann tar över som ledare för Salmon Living Lab den 1 oktober. Hon kommer från positionen som utvecklingsdirektör på Salmar Aker Ocean.

Salmon Living Lab är Salmars initiativ för att ta itu med utmaningarna inom uppfödningsbranschen när det gäller dödlighet och hållbarhet. Förra året nådde laxdödligheten nya rekord, vildlaxen hotas, och bilder på sjuk och skadad lax har blivit ett allvarligt ryktesskada.

Projektet lanserades i mars och inkluderar byggandet av ett stort kunskapscenter. Men var det ska placeras och exakt vad som ska göras där är ännu inte klart.

– Det blir mycket “scoping-arbete” de första sex månaderna, innan du verkligen kan trycka på gasen och komma igång, säger hon till E24.

I våras erkände Salmars grundare Gustav Witzøe för första gången att djurskyddet inom laxuppfödning går åt fel håll. Det är en bra utgångspunkt för förändring enligt Hartmann.

– Det första steget du måste ta är att erkänna att du har ett problem. Och det var lite av det som triggar mig att gå in i det här, säger hon.

Salmar-grundaren Witzøe har pekat på att det är brist på kunskap, medan kritiker har invänt att man under åren har vetat vad som behöver göras utan att vara villiga att genomföra kostsamma åtgärder.

Fiskeriministern har erkänt att systemet inte “fungerar optimalt”, men ingriper ändå inte själv trots att över 60 miljoner uppfödningslaxar dog i havet förra året.

Hartmann betonar att tydliga milstolpar och krav kommer att sättas för det nya centret. Det kan dock inte ske förrän de har fått partners på plats. Ett av världens största foderföretag, Cargill, har åtagit sig att vara med. Vilka andra som är aktuella vill hon inte avslöja ännu.

– Vi är lite otåliga med att komma igång, men det är viktigt att vi tar samtal med de som visat intresse. Vi kan inte göra detta ensamma, säger hon.

– Om vi ska hitta lösningar måste vi ha en kombination av forskning, akademi och privata aktörer. Det kan vara allt från etablerade operativa företag till unga start-up-företag med bra idéer. Så jag tror att det kommer att vara ganska brett.

– Jag är mycket angelägen om att vi måste samordna med andra aktörer först. Sedan när vi har bestämt och prioriterat, kommer vi att gå ut med det.

– Men Salmar och Cargill har flera utvecklingsprojekt som vi vill ta med i centret. Det kan låta lite tandlöst vad vi egentligen ska göra, men det vill jag återkomma till istället för att säga något utan att ha samordnat med de andra.

Analyserat och nedbrutet: Kristine Hartmann tar över ledningen för Salmon Living Lab för att adressera problemen inom laxuppfödning, inklusive hög dödlighet och hållbarhetsfrågor. Samarbeten med partners som Cargill är avgörande för att driva projektet framåt. Genom att erkänna bristerna inom branschen och engagera olika aktörer, inklusive forskning och privata företag, strävar man efter att hitta lösningar för att förbättra djurskyddet och branschens rykte. Det är en viktig steg för att skapa en mer hållbar och ansvarsfull laxuppfödningsindustri.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version