Susan Sontag och fotografiets förlorade kärna

Vad är ett fotografi värt nu för tiden? I regissören Alex Garlands nya film “Civil war” är karaktärerna beredda att riskera sina liv för att fånga en bra bild. Filmen skildrar ett dystopiskt inbördeskrig i USA och en krigsfotograf som reser till Washington DC för att få den sista bilden på presidenten. Men är fotografiet fortfarande så romantiskt som det en gång var? Susan Sontags berömda essäbok “Om fotografi” ger en djupgående analys av fotografins kraft att idealisera och förändra världen.

Fotografiet har en unik förmåga att upphöja sitt motiv och påminna oss om världens skönhet och grymhet. Men i dagens överflöd av bilder riskerar vi att förlora förmågan att verkligen se och förstå världen omkring oss. Sociala medier har förändrat sättet vi konsumerar och delar bilder på, vilket kan leda till en översättning av lidande till enbart ett urskillningslöst antal bilder och videoklipp.

Susan Sontags essäer ger oss en inblick i fotografins historia och dess betydelse för vår förståelse av världen. Hon påpekar att fotografi inte bara avbildar verkligheten utan också tolkar och skapar en ny verklighet. Genom att reflektera över fotografins möjligheter och begränsningar kan vi bli medvetna om den makt vi har som betraktare och skapare av bilder.

I dagens digitala värld är det viktigt att vi inte tappar bort fotografins kraft att påverka och förändra. Genom att reflektera över Susan Sontags tankar om fotografi kan vi kanske återupptäcka den förlorade kärnan i fotografiets essens och återuppliva dess potential att skapa förändring och förståelse i vår värld.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version