Marius Gonsholt Hov: Kronekursfallet kan ha smurt omställning i norsk ekonomi

Enligt Marius Gonsholt Hov, chefsekonom på Handelsbanken Capital Markets, kan det kraftiga fallet i oljepriser och investeringar ha bidragit till att smörja omställningen i den norska ekonomin. Innan det kraftiga oljeprisfallet 2014 och det efterföljande investeringsfallet fram till 2017 var den norska ekonomin präglad av höga oljeinvesteringar, hög löneökning, stark krona och hög köpkraft. Denna period var dock sårbar, eftersom en nedgång i oljepriser och investeringar skulle tvinga fram en svår omställning på grund av de höga kostnaderna, enligt Hov.

Efter oljeprisfallet har kronan försvagats jämnt, och sedan något ökat för cirka två år sedan. För att andra branscher ska växa fram måste kostnadsnivån komma mer i linje med kostnaderna hos våra handelspartners. Detta kunde ha hänt på tre sätt: genom lönesänkningar, kraftig ökning av produktiviteten eller en försvagad valutakurs. Hov poängterar att den utveckling vi har sett i valutamarknaden kan ha bidragit till omställningen.

Analyse:
Hov och Aamdal diskuterar hur kronkursfallet påverkar den norska ekonomin och betonar vikten av att höja produktiviteten för att förbättra köpkraften. De pekar på behovet av att kanalisera resurser till de mest lönsamma branscherna och att undvika subventioner. Trots att kronkursfallet kan ha bidragit till en nödvändig omställning, har Norge blivit relativt fattigare gentemot utlandet under de senaste tio åren. Att förstå den reala växelkursen är avgörande för att få en helhetsbild av ekonomin.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version