Över 8000 Nordnet-kunder äger Nvidia-aktier för över 1,1 miljard kronor

Nvidia-chefen Jensen Huang talar på en konferens i Taipei 2023. Foto: I-HWA CHENG / AFP

Publicerad: Publicerad: För mindre än 10 minuter sedan

Den stora AI-favoriten, som levererar databrikor för utvecklingen av artificiell intelligens-teknologi, har haft en imponerande utveckling på Wall Street de senaste åren.

Under det senaste året har aktien stigit med över 150 procent, medan den har ökat med över 600 procent de senaste två åren.

Enligt investeringsekonom Mads Johannesen på mäklarhuset sitter 8653 nordmän på Nvidia-aktien, till ett marknadsvärde på 1,1 miljarder kronor.

I augusti nettoköpte norska Nordnet-kunder Nvidia-aktier för 17 miljoner, medan omsättningen var på 320 miljoner kronor.

När Wall Street öppnar på torsdag förväntas det dock en liten nedgång från början. Trots att Nvidia överträffade förväntningarna under det andra kvartalet, vilket presenterades efter stängningen, är aktien ned i förhandeln på torsdag.

Aktien är för närvarande ned 3,7 procent till 125,6 dollar före öppning på Wall Street.

Mads Johannesen
Investeringsökonom på Nordnet

– Inte lätt att tillfredsställa

Nvidias omsättning uppgick till 30 miljarder dollar (motsvarande 315 miljarder norska kronor) under det andra kvartalet, en ökning med 122 procent jämfört med samma kvartal året innan.

Resultatet efter skatt landade på 16,9 miljarder dollar.

– De levererade som de lovade och överträffade marknadens förväntningar. Ändå sjunker de lite i förhandeln. Det är inte lätt att tillfredsställa marknaden nuförtiden. Det har man sett på nästan alla företag, säger Johannesen.

– Har många Nordnet-kunder hoppat på uppgången i sista minuten, eller finns det fler långsiktiga också?

– Det är bra att det finns många som har varit långsiktiga här, som har suttit i över ett år. Då har man gjort 150 procent hittills i år, och de senaste två åren runt 600 procent. Jag är ganska säker på att det finns flera som har både 200 och 300 procent på den aktien, säger investeringsekonom.

AI-boom

De stora teknologiföretagen investerar nu stora summor i utvecklingen av AI-teknologi.

Meta var bland tech-jättarna som i sin senaste kvartalsrapport meddelade att AI-investeringarna ökas ännu en gång.

Nvidia tjänar bra pengar på sin dominerande position som leverantör av databrikor och produkter som krävs för att göra detta, som deras “Hopper”-brikor.

Analys:

Denna artikel handlar om hur över 8000 Nordnet-kunder äger Nvidia-aktier till ett värde av över 1,1 miljard kronor. Nvidia har haft en imponerande tillväxt på Wall Street de senaste åren, med aktien som har stigit med över 150 procent det senaste året och över 600 procent de senaste två åren. Trots att Nvidia överträffade förväntningarna i det andra kvartalet har aktien sjunkit lite i förhandeln inför öppningen på Wall Street. Investeringsekonomer ser en ökad investeringstrend i AI-teknologi från stora teknologiföretag, vilket gynnar Nvidia som en ledande leverantör av databrikor och produkter för detta ändamål. Det är tydligt att Nvidia-aktien har varit en lönsam investering för många långsiktiga investerare, med potentiella vinster på över 200-300 procent. Det är viktigt att följa marknadsutvecklingen och investeringstrenderna för att göra informerade beslut om ens egna finanser och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version