En halvpart av den totala ökningen inom detaljhandeln kom från livsmedelsbutiker

Bild: Annika Byrde / NTB

Publicerad: Mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad just nu

Omsetningen inom detaljhandeln ökade med 1,2 procent från juni till juli 2024 enligt säsongsjusterade siffror från SSB. Den relativt platta utvecklingen kommer efter större svängningar de senaste månaderna. Enligt seniorrådgivare Marius Bergh på Statistiska centralbyrån visar juli-siffrorna mindre förändringar efter en stor ökning i maj och en efterföljande nedgång i juni.

Detaljhandelns trend har varit relativt platt sedan början av 2023, enligt SSB. I juli kom ungefär hälften av den totala ökningen inom detaljhandeln från livsmedelsbutiker. Dessa butiker står för en stor del av detaljhandeln, så ökningen på 1,5 procent var den bransch som bidrog mest till uppgången, enligt Bergh.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen på SpareBank1 SR-Bank säger att siffrorna inte ger Norges Bank någon anledning till oro. Handelsbanken kallar tillväxten på 1,2 procent “överraskande stark” i sin morgonrapport. Både bilsälj, grossist- och detaljhandel hade alla uppgångar i juli.

Från maj till juni sjönk omsättningen inom detaljhandeln med hela 5,1 procent medan den ökade med 3,2 procent i maj. Svängningarna dessa månader berodde på underliggande höga omsättningssiffror rapporterade i maj, enligt SSB.

Analys:
Denna artikel ger insikt om den senaste utvecklingen inom detaljhandeln, med fokus på livsmedelsbutikernas bidrag till den totala ökningen. Genom att följa trenderna i detaljhandeln och förstå hur olika faktorer påverkar siffrorna, kan investerare och konsumenter dra nytta av denna information för att fatta informerade beslut om sina ekonomiska planer och investeringar. Med insikter från experter inom ekonomi och finans kan läsare dra slutsatser om den aktuella ekonomiska situationen och dess potentiella effekter på deras liv och ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version