DNB och Handelsbanken förutspår en enkel räntesänkning i september.

Prisökningen i USA (PCE) på årsbasis avslutade på 2,5 procent i juli, enligt färska siffror från amerikanska myndigheter. Det var i linje med analytikernas förväntningar. KärnPCE, som exkluderar energi- och livsmedelspriser, avslutade på 2,6 procent.

Inflationen har huvudsakligen drivits av tjänstepriserna, som ökade med 3,7 procent på årsbasis. Matpriserna ökade med 1,4 procent och energipriserna med 1,9 procent.

Enligt senior ekonom Knut A. Magnussen på DNB Markets närmar sig inflationen målet, vilket kan leda till en räntesänkning i september. Han tror dock att det endast blir en enkel räntesänkning.

Marius Gonsholt Hov, chefekonom på Handelsbanken, bekräftar att det kommer att bli en räntesänkning vid nästa möte, vilket även centralbankschef Jerome Powell har signalerat om.

Marknaden prissätter en 30 procents sannolikhet för en dubbel räntesänkning på septembermötet, men Hov föredrar ett enkelt kutt.

Federal Reserve fokuserar på arbetsmarknaden efter svaga jobbsiffror i början av augusti. De förväntas sänka styrräntan på nästa möte i september.

Sammanfattningsvis visar PCE-siffrorna att inflationen närmar sig målet, vilket kan leda till en räntesänkning i september för att stödja ekonomin och arbetsmarknaden. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar för att kunna anpassa och optimera ens ekonomiska strategi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version