Bärskörden i Sverige 2022: Thailändska bärplockare ersätts av europeiska friplockare

Det har varit en dramatisk förändring i bärskörden i Sverige detta år, med endast en fjärdedel av det vanliga antalet thailändska bärplockare som kommit till landet. Detta öppnar upp möjligheter för europeiska privatpersoner att plocka och sälja bär medan priserna på blåbär och lingon har fördubblats jämfört med föregående år.

Enligt uppgifter från det thailändska arbetsministeriet har de thailändska bärplockarna i genomsnitt tjänat mellan 9 000 och 15 000 kronor under sommarsäsongen, medan europeiska plockare som Maria Suta från Ukraina kan tjäna liknande belopp på kortare tid. Situationen med färre thailändska plockare har lett till högre priser och mer att tjäna för de som är aktiva i bärskogarna.

Trots den ökade lönsamheten finns farhågor om oseriösa aktörer som kan dra nytta av situationen. Myndigheterna har dock skärpt kontrollerna för att säkerställa en sund och hållbar bransch. Det förväntas att nästa år kommer att se en stor förändring i bärskörden i Sverige med ökade möjligheter att tjäna pengar för seriösa och pålitliga aktörer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version