Politisk osäkerhet i Tyskland: Kristdemokraternas dilemma med högerextrema partier

Michael Kretschmer, ministerpresident för Sachsen, står inför en svår situation med högerextrema Alternativ för Tyskland (AFD) som kom näst efter CDU i delstatens val. Att samarbeta med AFD är inte ett alternativ för CDU, men att hitta en balans för att fortsätta regera utan stöd av högerradikaler är avgörande.

I grannstaten Thüringen vann AFD överlägset, med toppkandidaten Björn Höcke som vill bli ministerpresident. Höcke har tidigare använt nazistiska slogans och kräver att isoleringen kring AFD måste få ett slut. Men etablerade partier är medvetna om riskerna med att samarbeta med AFD.

Förhandlingar med vänsterpopulistiska partier som BSW kan bli nödvändiga för att undvika samarbete med högerextrema partier. Även om det finns olikheter i synen på frågor som Ukraina och invandring, kan det finnas gemensamma mark för samarbete.

Resultatet av förhandlingarna kan påverka inte bara delstatsnivån utan även Tyskland som helhet. Det politiska landskapet är komplicerat, men att hitta en balans mellan olika intressen är avgörande för att undvika politisk instabilitet och extremis.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version