Aker BP har startat produktionen på Tyrving-fältet. Samtidigt pågår en rättsprocess om giltigheten av tillstånden för detta och två andra fält.

Tyrving-fältet i Nordsjön har nu startats, även om Greenpeace och Natur och Ungdom har bestridit fältets tillstånd i domstolen. Denna vecka börjar överklagandet vid Borgarting Lagmannsrett.

Kortversionen
– Aker BP har startat produktionen på Tyrving-fältet i Nordsjön
– Tidigare i år slog tingsrätten fast att statens tillstånd för Tyrving, Breidablikk och Yggdrasil var ogiltiga
– Ankesaken börjar denna vecka vid Borgarting Lagmannsrett

Aker BP har startat produktionen från Tyrving-fältet i Alvheim-området i Nordsjön, enligt ett meddelande.

Tidigare i år sa Oslo Tingsrätt att statens tillstånd att utveckla fälten Tyrving, Breidablikk och Yggdrasil var ogiltiga. Domstolen förbjöd även att ge andra tillstånd till fälten som kräver en giltig utbyggnadsplan (PUD).

Bakgrunden till domen var att Högsta domstolen 2020 beslutade att regeringen måste undersöka vilka konsekvenser utsläppen från olja och gas kommer att ha för klimatet innan de ger tillstånd att utvinna nya oljefynd.

Detta hade regeringen inte gjort, enligt tingsrätten.

Nu börjar överklagandet vid Borgarting Lagmannsrett.

Förbudet att ge nya tillstånd till de tre fälten upphävdes av lagmannsretten tidigare i år, i avvaktan på full behandling av ärendet i domstolen i höst.

Lagmannsretten kritiserade tingsrätten för att inte ha bedömt konsekvenserna av förbudet tillräckligt väl. Det handlar om 140 miljarder kronor i investeringar, och det tillfälliga förbudet kunde ha resulterat i förluster på tiotals miljarder kronor, påpekade lagmannsretten.

Förra veckan skrev VG att staten hävdar att nya konsekvensutredningar har gjorts för två av fälten, och att detta gör att stora delar av klimatmålet måste läggas ned.

“Tyrving-utbyggnaden utnyttjar den planerade förlängda livslängden för Alvheim-fältet och kommer att öka produktionen samtidigt som både enhetskostnader och CO₂-utsläpp per fat minskas”, skriver Aker BP i meddelandet.

Enligt bolaget består utbyggnaden av tre brunnar och två nya undervattensinstallationer (manifolder). DE är knutna till befintlig infrastruktur på Öst Kameleon och vidare till den flytande produktionsenheten (FPSO) Alvheim.

Tyrving-fältet förväntas innehålla cirka 25 miljoner fat oljeekvivalenter.

Det är Aker BP som är operatör för Tyrving. Partner är statliga Petoro AS och PGNiG Upstream Norway AS.

Produktionen på Breidablikk-fältet startades förra hösten, medan Yggdrasil-fältet värt hela 115 miljarder kronor förväntas starta upp år 2027.

Analys:
Aker BP har framgångsrikt startat produktionen på Tyrving-fältet trots rättsliga utmaningar. Domstolens beslut om ogiltiga tillstånd har skapat osäkerhet kring investeringar och framtida produktion. Detta kan påverka marknaden för olje- och gasindustrin samt investerare som är intresserade av Aker BP. Det är viktigt att följa utvecklingen i rättsprocessen för att förstå konsekvenserna för företaget och dess aktieägare.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version