Socialstyrelsen uppdaterar rekommendationer för behandling av postinfektiösa tillstånd, inklusive ME – läkare och patienter oroade

Socialstyrelsen har den 14 augusti uppdaterat sitt kunskapsstöd för behandling av postinfektiösa tillstånd, bland annat sjukdomen myalgisk encefalomyelit (ME). De nya rekommendationerna har mötts av förvåning bland läkare som behandlar dessa diagnoser och har skapat stor oro bland de sjuka. Främst beror detta på att Socialstyrelsen rekommenderar behandling genom gradvis ökad träning (graded exercise therapy, GET) trots att forskning visar att metoden inte fungerar och kan vara skadlig. Dessutom har ingen klinisk erfarenhet avseende fungerande behandling samlats in, trots att många patienter har blivit bättre.

Analys:
Socialstyrelsens uppdatering av rekommendationer för behandling av postinfektiösa tillstånd, inklusive ME, har skapat oro bland både läkare och patienter. Trots att forskning visar att gradvis ökad träning inte är effektiv och kan vara skadlig, rekommenderar myndigheten fortfarande denna behandlingsmetod. Detta kan påverka de sjukas hälsa och välmående negativt, vilket gör det viktigt att vara medveten om de aktuella rekommendationerna och ta hänsyn till alternativa behandlingsmetoder.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version