Elvia höjer priserna med 12-14% – Vad innebär det för din plånbok?

Elvia, Norges största elnätsföretag, meddelar att de kommer att höja priserna med 12-14% från och med den 1 oktober och att det kan bli en ytterligare ökning under vintern. För en villa med en årsförbrukning på 25 000 kWh innebär detta en ökning på cirka 180 kronor per månad, vilket motsvarar 2160 kronor mer per år. För en lägenhet med en årsförbrukning på 8 000 kWh kommer kostnaden att öka med 50 kronor per månad, eller 600 kronor per år.

Enligt Elvia förväntas det en ytterligare ökning av nätavgifterna under vintern, men exakt hur mycket är ännu inte klart. Åsmund Strand Johansen, kommunikationschef på Elvia, uppger att genomsnittet för ökningen i nätavgifterna ligger på 12-14%, beroende på bostadstyp.

Bakgrunden till prisökningen ligger i regeringens beslut från 2022 att återföra höga flaskhalsintäkter från Statnett till elnätsföretagens kunder. Nu när dessa intäkter minskar, och överföringarna minskar, höjer Elvia sina nätavgifter. Det förväntas att även andra företag kommer att följa efter med liknande höjningar.

För Elvia-kunder innebär detta att de från och med den 1 oktober kommer att betala 52,50 öre per kilowattimme under dagtid och 45,00 öre per kilowattimme på natten och helger för att få sin ström levererad. Utöver detta tillkommer en fast månadsavgift som varierar beroende på förbrukning. Priserna inkluderar alla avgifter.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att elpriserna stiger, och det är viktigt att vara medveten om hur detta kan påverka din ekonomi. Det är möjligt att fler företag kommer att höja sina priser, vilket kan leda till ökade kostnader för hushåll runt om i landet. Det är därför viktigt att vara medveten om sina elkostnader och vara beredd på eventuella framtida höjningar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version