Bensinpriset sjunker – världsmarknadspriset på råolja påverkar

Riktpriset på bensin på bemannade stationer sänks med 25 öre till 16,94 kronor per liter. Dieselpriset sänks med 15 öre till 17,09 kronor per liter, medan priset på biodiesel (HVO100) sänks 15 öre till 19,64 kronor per liter. Priset på etanol (E85) sänks också, ned med 20 öre till 13,44 kronor per liter. Priset på fordonsgas lämnas oförändrat på 28,89 kronor per kilo.

Prissänkningarna sker samtidigt som världsmarknadspriset på råolja faller till den lägsta nivån sedan sommaren 2023. Ett terminskontrakt för leverans av brentolja nästa månad faller ned mot 72,80 dollar per fat. Marknaden oroas av ett möjligt överutbud av olja på världsmarknaden på grund av svag efterfrågan i Kina.

Detta kan påverka både konsumenter och investerare på olika sätt. För konsumenter innebär sänkta bränslepriser lägre kostnader för bilkörning och transporter, vilket kan ge mer pengar över i plånboken. För investerare kan det vara en signal om potentiella förändringar på energimarknaden och påverka investeringsbeslut i olje- och energisektorn. Det är viktigt att följa utvecklingen på världsmarknaden för att göra välgrundade ekonomiska beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version