Norsk sjömatexport når rekordhöga värden i august – Expertanalys

Norska sjömatexporten slog nya rekordvärden under augustimånaden, med en betydande ökning jämfört med föregående år. En stor del av tillväxten tillskrivs den svaga kronan.

Norge exporterade sjömat för 14,6 miljarder kronor i augusti, vilket är en ökning med 724 miljoner kronor jämfört med samma månad förra året. De största marknaderna för norsk sjömat i augusti var Polen, Danmark och USA.

Enligt Christian Chramer, direktör för Norges sjömatråd, är det den ökade laxvolymen och den svaga norska kronan som driver upp värdet på norsk sjömat under augusti. Trots rekordhöga siffror innebär det inte nödvändigtvis rekordhöga vinster för näringen, då många företag måste hantera ökade kostnader.

Ett rekordhögt exportvärde för norsk öring noterades även under augusti, med en ökning på 36 procent jämfört med föregående år. Öringen är nu den näst största arten i norsk sjömatexport, enligt sjömatanalytikern Paul Aandahl.

Lakseexporten har också haft en ökning i både volym och värde under augusti, med en ökning på 4 procent i värde och 3 procent i volym jämfört med föregående år. Trots den starka exportmånaden för norsk lax varnar sjömatanalytikern Paul Aandahl från Sjömatrådet för en osäker trend på marknaden.

Kina har ökat sin import av norsk torsk betydligt efter ett importförbud från USA mot rysk torsk. Även om exportvolymet till Kina fortfarande är lägre än för två år sedan har det ökat kraftigt de senaste månaderna.

Sammanfattningsvis visar den senaste utvecklingen inom norsk sjömatexport på en positiv trend med ökade värden och volymer, trots vissa osäkerheter på marknaden. Det är viktigt att företag och investerare följer utvecklingen noggrant för att kunna fatta informerade beslut om sina finansiella investeringar inom denna sektor.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version