De amerikanska indexen spricker efter jobbdata. Nasdaq vänder till nedgång.

Bild: ANGELA WEISS / AFP

Publicerad: För mindre än 20 minuter sedan
Uppdaterad för mindre än 10 minuter sedan

Del på Facebook

De tre ledande aktieindexen i USA öppnade upp på fredagen medan investerare bearbetar nya jobbdata. Kort tid efter öppningen vänder teknologitunga Nasdaq nedåt:

– S&P 500 är upp med 0,05 procent
– Nasdaq faller med 0,27 procent
– Dow Jones stiger med 0,46 procent

Siffrorna om arbetsmarknadsutvecklingen i den amerikanska ekonomin tillkännagavs före börsöppningen.

De visar att sysselsättningen ökade något mindre än förväntat, medan arbetslösheten minskade i linje med ekonomernas förväntningar.

– Det skapades 142 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn i USA i augusti.
– Det förväntades en ökning till 165 000 nya jobb i augusti, ned från 114 000 månaden innan enligt Bloombergs undersökning bland ekonomer.
– Förutom jobbtillväxten visar rapporten också hur arbetslösheten utvecklas. Den sjönk till 4,2 procent, som förväntat.

Siffrorna följs noga på marknaden eftersom de har betydelse för Federal Reserve’s räntebeslut.

– Vi tror inte att detta nödvändigtvis innebär dubbla räntesänkningar nu i september. Då borde avvikelsen från konsensus vara ännu större. Det verkar som om det kan gå mot en enda sänkning, säger Karine Alsvik, makroekonom på Handelsbanken.

Federal Reserve har signalerat att det är dags för räntesänkningar efter att räntorna har höjts kraftigt de senaste åren för att bekämpa stigande priser.

Bland ekonomer och på marknaden förväntas den första räntesänkningen komma i september. Spänningen har handlat om om Federal Reserve kan genomföra en räntesänkning på 0,5 procentenheter, dubbelt så mycket som en “normal” sänkning.

Analys:
Den amerikanska ekonomin påverkas starkt av jobbtillväxt och arbetslöshetssiffror. Dessa siffror kan påverka den amerikanska centralbankens räntebeslut, vilket i sin tur kan påverka marknadens stabilitet och investerares beslut. Det är viktigt att följa med i dessa ekonomiska indikatorer för att kunna fatta informerade beslut om ens egna investeringar och ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version