MF Estelle når milstolpe med fjärrstyrning från Trondheim – en revolution inom färjetrafiken

Under förra sommaren anlände den elektriska färjan MF Estelle till Stockholm efter en resa från Norge. Sedan dess har den avancerade farkosten transporterat resenärer över Riddarfjärden med ambitionen att bli förar- och bemanningsfri.

Det norska bolaget Zeabuz och rederiet Torghatten ligger bakom detta banbrytande projekt, där fjärrstyrningen av MF Estelle nyligen testades från Trondheim. Visionen är att ha ett landbaserat operationscenter som övervakar flera färjor samtidigt, vilket inte bara minskar behovet av sjökaptener utan även sänker kostnaderna för färjetrafiken.

Den formella regleringen kring fjärrstyrda färjor är dock en utmaning, men Transportstyrelsen ska nu ta ställning till detta. Carl Petersson, affärsutvecklingschef på Zeabuz, ser potentialen i att utveckla ett nätverk av fjärrstyrda färjor i Stockholm för att underlätta stadens utveckling.

Nästa steg är att genomföra en obemannad tur med MF Estelle över Riddarfjärden, vilket kan ske redan i sommar. Med åtta vändor per timme och en resa som tar sex minuter, erbjuder MF Estelle en effektiv och hållbar lösning för Stockholms färjetrafik.

Detta framsteg inom transportsektorn visar på möjligheterna med modern teknik och fjärrstyrning för att effektivisera och revolutionera traditionella transportlösningar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version