Høyre planerar att minska den kontroversiella laxskatten “betydligt” och ge havsbruket bättre förutsättningar i sitt nya partiprogram.

Henrik Asheim och Mari Holm Lønseth berättar att Høyre vill ha betydande förenklingar av laxskatten. Foto: Emilie Holtet / NTB
Publicerad: Publicerad: Mindre än 30 minuter sedan

– Vi föreslår en betydande skattesänkning, med lägre skattesats och stor förenkling som gör det lättare för havsbruket längs hela kusten, säger vice ordförande Henrik Asheim i Høyre till NTB.

Asheim har lett arbetet med det nya partiprogrammet i Høyre. Han förklarar att partiet både kommer att ge och ta när det gäller havsbruket.

I partiets nya program, som ska gå på remiss på måndag, föreslås det att sänka dagens kassationskatt på 25 procent och betydligt förenkla hela skattesystemet.

– Høyre kommer att avskaffa normprisrådet, som är mycket svårt att översätta till denna näring, och istället använda de verkliga marknadspriserna, säger Asheim.

Exportrekord

Förra året exporterades norsk odlad lax och öring för nästan 130 miljarder kronor, enligt Norges sjömatråd. Driven av den försvagande norska kronan var det en ökning från föregående år – och rekord. Så mycket som 95 procent var lax, medan öring bara utgjorde cirka 5 procent.

Samma år lyckades regeringen i sista stund få till en majoritet för att införa den länge annonserade laxskatten. Efter starkt motstånd från både oppositionen och näringen själv, lyckades regeringen landa en kompromiss på 25 procents beskattning enligt s.k. normpriser.

Men det var inte bara skatten i sig själv som kritiserades, det var också sättet den skulle beräknas på. Det är speciellt detta Høyre vill göra något åt om de kommer till makten, säger Asheim till NTB.

Samma inkomst – mer förutsägbart

Høyre-nestledaren påpekar att även näringen var tydlig med att de kunde bidra med mer skatt än tidigare, när havbruksskatten infördes. Då skisserade näringen inkomster på cirka 4 miljarder kronor.

– Vårt huvudmål är att skapa ett skattesystem som är mer förutsägbart, som är lättare att förstå, mindre byråkratiskt, och som främjar tillväxt inom näringen, säger Asheim.

Nestledaren i programkommittén i Høyre är Mari Holm Lønseth från Tröndelag. Med direkt kontakt med odlingsmiljön längs kusten förmedlar hon frustrationen över den byråkratiska modellen som dagens grunnrenteskatt bygger på.

Stopp i investeringar

– Det finns flera aktörer som berättar för oss att de nu spenderar otroligt mycket tid och pengar på att förhålla sig till en komplicerad regelverk. De har inte koll på vilken skatt de ska betala, säger Lønseth.

Konsekvensen av skatteinförandet har varit stopp i investeringarna hos många företag längs kusten.

En rapport från Sjømat Norge har visat att kostnaderna för konsult- och rådgivningstjänster inom havsbruket nästan har fördubblats sedan Støre-regeringen presenterade laxskatten.

– Det är entreprenörerna i lokalsamhället, båtbyggare och andra som tillverkar nät, som i stor utsträckning har påverkats av att investeringar också har satts på paus, och att det har uppstått stor osäkerhet i många distriktsamhällen på grund av Støre-regeringens inriktning, säger Lønseth till NTB.

Ställer krav i utbyte

Men Høyre kommer inte bara att sänka skatten och göra vardagen enklare för odlingsföretagen. Asheim varnar också för nya krav i utbyte mot att branschen sparar tid och pengar på att förhålla sig till skattemyndigheterna.

– Høyre kommer å andra sidan också att ställa hårdare krav på både hållbarhet och djurskydd än vad som är fallet idag, säger han.

– Tid är pengar även för havsbruket. Om de istället kan använda sin tid på att utveckla nya system som gör att de kan producera mer fisk på ett mer hållbart sätt, är det bättre än att de ska använda tid och pengar på advokater och konsulter bara för att förstå hur mycket skatt de ska betala, säger Asheim.

Sjömatnäringen vill ha fler förändringar

Sjømat Norge vill egentligen att skatten ska avskaffas och anser att havsbruket inte är en grunnrentenäring.

– Samtidigt vet vi att det finns politisk majoritet för den. Då är det bra att Høyre vill sänka satsen kraftigt, göra betydande förändringar och avskaffa det mycket byråkratiserande normprisrådet, säger VD Geir Ove Ystmark.

– Detta är ett ovanligt byråkratiserande ingrepp som innebär en stor risk för felbeskattning. Det finns också behov av andra förändringar för att skatten ska bli mindre skadlig. I praktiken innebär detta att vi får en modell som är mer ändamålsenlig för havsbruket och som säkerställer förutsägbarhet, tillägger han.

Detta är bra, anser Ystmark och Sjømat Norge, som kommer att fortsätta att driva på förändringar i laxskatten för Høyre och andra partier.

Analys:

I detta inlägg diskuteras Høyres planer på att minska laxskatten och förenkla skattesystemet för havsbruket. Genom att sänka skattesatser och ta bort normprisrådet hoppas partiet skapa ett mer förutsägbart och gynnsamt affärsklimat för odlingsföretagen. Denna politik kan påverka havsbrukets tillväxt och investeringar längs kusten, samtidigt som det kan leda till ökad hållbarhet och djurskydd inom näringen. Sjömatnäringen stöder förändringarna och hoppas på ytterligare reformer i framtiden. För konsumenter och investerare kan dessa politiska beslut påverka priser och tillgångar inom havsbruket, vilket kan vara viktigt att ha kännedom om för att fatta informerade beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version