Finanstilsynet granskar alla försäljningar de senaste fem åren på ett av Schala & Partners kontor

Finanstilsynet inleder en omfattande tillsyn mot Schala & Partners avdelning Nord, efter företagets samarbete med fastighetsbolaget Eplehagen Eiendom.

E24 rapporterade i juli att flera markägare i Oslo-området hade sålt sina fastigheter till företaget utan att få betalt. Flera familjer överlämnade sina tomter till bostadsutvecklaren, som lovade betalning när nya bostäder var byggda och sålda. Men pengarna har dröjt och företaget är nu nära konkurs.

I ett fall lovade en syskonskara av en fastighetsmäklarassistent på Schala & Partners att ingen kunde ta lån på tomten utan deras godkännande. Trots det togs det omedelbart upp miljonlån på tomten när den bytte ägare.

Nu genomför Finanstilsynet en tillsyn hos mäklarföretaget.

– Vi bekräftar att vi samarbetar med Finanstilsynet och följer deras begäran om dokumentation. Vi kommenterar inte detaljer i pågående tillsynsärenden och hänvisar annars till våra tidigare svar till E24, säger Terje Rindal, VD för Schala & Partners avdelning Nord.

Har du information om detta ärende? Tipsa E24s journalister på ps@e24.no och tangen@e24.no

Begär omfattande information

E24 har fått insyn i kommunikationen mellan Schala & Partners och Finanstilsynet. Där begär tillsynet bland annat att få tillgång till:

– Alla styrelseprotokoll från och med januari 2019 till idag.
– En översikt över alla uppdrag som kontoret i Lørenskog har haft under samma period.
– Rutinerna för “off-market” förmedling av fastigheter.
– Rutinerna för uppföljning av fastighetsmäklarassistenter.
– De begär också tillgång till Schala & Partners mäklarsystem för två av Finanstilsynets anställda.

Det var Jannik Holm på Schala & Partners som hade kontakten och var länken mellan Eplehagen Eiendom och tomteägarna. Holm förlorade rätten att vara fastighetsmäklare år 2011 och har sedan dess varit fastighetsmäklarassistent.

Fick nämnd-kritik

Schala & Partners anmäldes tidigare i år till Reklamationsnämnden för fastighetsmäklingstjänster av paret Marianne Gløersen och Ole Andreas Gløersen.

Här fick mäklarföretaget kritik för att de inte informerade paret om risken i projektet och att de inte fick tillräcklig säkerhet för försäljningsbeloppet. Paret har väntat i tre år på betalningen för tomten de gav till Eplehagen Eiendom.

Nämnden ansåg att Schala & Partners och Jannik Holm hade brutit mot god mäklarsed och beslutade att arvodet skulle minskas med 65 procent.

– Vi respekterar beslutet och har minskat arvodet enligt beslutet. Vi tar ärendet på största allvar och är i dialog med alla berörda parter, har VD Terje Rindal tidigare uttalat om beslutet.

Analys:

Finanstilsynet granskar Schala & Partners avdelning Nord efter samarbete med Eplehagen Eiendom, där markägare inte fått betalt för sina tomter. Tillsynen kräver omfattande information och tidigare kritik från nämnden har lett till minskat arvode för mäklarföretaget. Detta visar på bristande transparens och ansvarstagande inom fastighetsbranschen, vilket kan påverka både privatpersoners ekonomi och förtroendet för mäklarföretag. Det är viktigt att vara medveten om riskerna och att vara kritisk i valet av fastighetsmäklare för att undvika ekonomiska förluster.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version