Investeringsbedrägerier ökar – Bedragare lurade Lisa på 500 000 kr

Det var på Instagram som Lisa och bedragaren först fick kontakt. Hon hade gillat flera av hans bilder, och han svarade och tackade för visad uppskattning.

I början kunde det gå flera veckor mellan att de hördes av, men under hösten förra året tog chattandet fart. Snart ville mannen, som utgav sig för att vara en känd person, att de skulle flytta konversationen till den krypterade meddelandetjänsten Whatsapp.

Samtalen var vardagliga och vänskapliga.

Den nya vännen blev en livlina under en tuff period, berättar Lisa, som egentligen heter något annat. Hon var nyskild och hade köpt en ny lägenhet, samtidigt som problemen med hennes parkinson blev värre. Lisa är även diagnostiserad med bipolär sjukdom, vilket gör att hon i perioder upplever sömnproblem, bristande verklighetsuppfattning och en känsla av att befinna sig ”i en bubbla”.

Efter några månaders kontakt förde mannen kryptovalutor på tal. Lisa hade inte någon stor kunskap om krypto, men mannen berättade att han kunde hjälpa henne att investera. Skörden skulle innebära mer pengar än hon kunde föreställa sig, lovade han.

Lisa var tveksam, men efter visst tjat gick hon med på att testa. Hon överförde tusen kronor via en webbadress som mannen skickat.

Efter den första överföringen dröjde det inte länge förrän nästa uppmaning kom.

Varje gång hon förde över pengar tänkte hon att det var den sista. Men gång på gång berättade mannen att det bara skulle behövas en överföring till innan de skulle nå målet och avkastningen skulle komma. Summorna blev högre och förfrågningarna mer frekventa.

När Lisa gjort av med de drygt 500 000 kronor hon sparat ihop under många års tid upphörde förfrågningarna, ett tag.

Då var det bara de trevliga meddelandena igen. Men sedan kom det upp att det behövdes mer pengar. Då var det ”stora grejer på gång i bitcoin-världen”.

Först sade Lisa nej. Hon tänkte inte föra över något mer, och krävde att få tillbaka de pengar hon satsat. Då fick hon ett telefonsamtal från en kvinna som utgav sig för att vara ”manager” till mannen som skulle hjälpa Lisa att investera.

Hon ringde och pratade med mig och förklarade att han var världens toppenkille som står för allt det han säger. Du behöver inte vara orolig, försäkrade hon.

Efter lång övertalning tog Lisa lån från två olika banker, på sammanlagt en halv miljon kronor, och förde över pengarna till bedragaren. Lisa säger att hennes bipolära sjukdom sannolikt bidrog till att hon gick med på att föra över de stora summorna.

Det är som med spelmissbruk. ”Lite mer bara, så får jag tillbaka alltihop sedan”. Det pendlade mellan att jag kände mig hur korkad som helst, och det här hoppet om att jag skulle få tillbaka pengarna. Men någonstans släppte spärren och jag hängde bara med.

En kväll i mars såg hon ett program om bitcoin-bedrägerier på tv.

Då var det som att polletten föll ned. Jag kände igen allting. Hur de strösslar med komplimanger och berättar hur underbar man är. Hur de jobbar i team och ringer upp som olika personer.

Efter att ha sett programmet kontaktade hon en vän som tidigare arbetat som polis.

När jag berättade vad som hänt gav hon tydliga direktiv om att aldrig svara på meddelanden eller ta kontakt med honom igen. Så efter det drog jag mig undan.

Tillsammans upprättade de en polisanmälan om grovt bedrägeri. I juli lades förundersökningen ned. Eftersom kontot som pengarna överförts till inte var registrerat i Sverige var det inte ett ärende för svenska myndigheter, motiverades beslutet.

Lisa säger att hon är besviken på samhället som inte gör mer för att stoppa bedragarna och erbjuda mer hjälp till drabbade, inte synnerhet de som lider av psykisk ohälsa.

Det är som att man är helt rättslös och utelämnad när man blir drabbad av bedragare, säger hon.

Anledningen till att hon vill berätta om händelsen är att hon hoppas kunna varna andra.

Man ser på nyheterna om folk som blir bedragna varenda dag. Man måste ju kunna lita på varandra, det är ju ändå något slags grundpelare i ett samhälle. Men just nu känner jag att jag inte ens vågar svara i telefonen längre. Det ska inte gå att bli lurad så här lätt.

Förra året anmäldes 3 900 investeringsbedrägerier i Sverige – en ökning från 1 610 anmälningar fyra år tidigare. Polisen uppskattar att de sammanlagda brottsvinsterna för investeringsbedrägerierna 2023 låg på drygt 2,3 miljarder kronor.

I de flesta av fallen har brottsoffren fallit för en bluffannons på sociala medier, säger Lotta Mauritzson, samordnare på polisens nationella bedrägericentrum. Men även upplägget som Lisas bedragare använde sig av är vanligt.

Att man hotar med att ”om du inte fortsätter kommer du att förlora allt”, det är väldigt vanligt. Upplägget i det här fallet låter lite som en mix av det man kallar för romansbedrägeri och ett investeringsbedrägeri, även om det i slutändan faller under den senare kategorin.

Det är inte ovanligt att bedrägerifallen läggs ned just för att man inte ser någon chans att lagföra någon i Sverige, säger hon.

Det är en utmaning att följa pengar som går till andra länder. Ofta sker transaktionen till ett konto, och där studsar pengarna och går till en så kallad penningmålvakt. Det finns ofta ett stort nät av kontomålvakter som hjälper till att flytta pengarna i flera led.

Enligt Lotta Mauritzson är det ofta stora verksamheter som ligger bakom bedrägeribrotten. För att kunna stoppa fler bedrägerier behövs bättre och fler samarbeten mellan svenska och utländska polismyndigheter, säger hon.

Vi har genom åren slagit ut flera sådana här verksamheter, men det dyker upp nya. Den här typen av brottslighet förändras ju hela tiden, och då behöver alla polismyndigheter vara snabbare och mer flexibla. Vi tar steg framåt, men vi är inte helt där än.

Hennes främsta råd för att undvika att utsättas är att se till att man förstår vad det är man investerar i.

Vill man investera i bitcoin ska man veta hur det fungerar, och hur man gör det på ett korrekt och säkert sätt. När man får kontakt med någon via sociala medier måste man också tänka på att den inte behöver vara den som den utger sig för att vara.

Så kan du undvika att bli lurad

Om en investering verkar för bra för att vara sann så är det ofta så. Var skeptisk innan du investerar.

Tänk på att:
– Ta reda på fakta. Förstår du tjänsten och verkar erbjudandet rimligt?
– Var källkritisk på internet. Det är lätt att lägga upp en falsk nyhetsartikel eller att utge sig för att vara någon man inte är.
– Aldrig acceptera att någon tar kontroll över din dator genom ett fjärrstyrningsprogram.
– Kontrollera i Finansinspektionens företagsregister att företaget existerar och har nödvändiga tillstånd och registreringar.
– Kontrollera att företaget inte finns på Finansinspektionens varningslista.
– Använd inte ditt bank-id på uppmaning av någon annan och logga inte in på din bank på någon annans begäran.

Källa: Polisen, Konsumentverket

Genom att vara vaksam och kritisk kan man undvika att bli lurad av investeringsbedrägerier. Att ha kunskap om vad man investerar i och att vara försiktig med sina pengar är avgörande för att undvika att drabbas av bedrägerier.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version