Norska prisökningar och en färsk uppdatering från Norges Banks regionala nätverk är några av de händelser som kan påverka rubrikerna den kommande veckan.

En rad större händelser präglar makrokalendern för veckan. I en bakgrund av fortsatt hög prisökning och en svag krona, är norska ögon riktade mot inflationsdata för augusti och den senaste uppdateringen från Norges Banks regionala nätverk. Båda är centrala för Norges Banks bedömningar av styrräntan, som för närvarande ligger på 4,5 procent.

– Väldigt, väldigt viktigt

Chefsekonom Harald Magnus Andreassen på Sparebank 1 Markets anser att nätverket kommer att vara avgörande för Norges Banks agerande.

– Det är väldigt, väldigt viktigt, och vi vet av erfarenhet att Norges Bank ligger mycket nära sitt nätverk, åtminstone som startpunkt för förväntad tillväxt i den norska ekonomin, säger Andreassen till E24. Om återkopplingen från nätverket blir svagare än förväntat, får centralbanken en utmanande övning i räntesättning, enligt honom.

Han tillägger att det regionala nätverket har rapporterat gradvis förbättring de senaste kvartalen, från att vara svagt negativt i fjärde kvartalet förra året. I juni-rapporten uppgavs kvartalsvis tillväxt i den norska ekonomin till 0,3 procent i andra kvartalet, vilket ger en årlig tillväxttakt på 1,2 procent. Om detta bibehålls nu, underbygger det att det inte finns några tecken på bakslag i ekonomin, och att Norges Bank inte behöver revidera sina prognoser väsentligt, enligt Andreassen.

– Med en tillväxt på 0,3 procent är Norges Bank på rätt väg. Jag tror mer på 0,4 procent än 0,2 procent, vilket skulle vara en besvikelse, säger chefsekonomen.

Höga förväntningar

Norska inflationsdata för augusti offentliggörs redan på tisdag, där det förväntas att kärninflationen, som Norges Bank tar hänsyn till vid räntesättning, kommer att ligga på 3,2 procent. Det är eventuellt ned från 3,3 procent i juli, men fortfarande långt över Norges Banks långsiktiga mål på två procent. Centralbanken förväntar sig att prisökningen för augusti ska vara 3,6 procent.

Andreassen ligger på konsensus, på 3,2 procent, och påpekar att kärninflationen nu är betydligt lägre än vad Norges Bank hade förväntat sig i sin juni-rapport.

Han pekar också på att den underliggande prisökningen i USA ligger strax över 2,0 procent de senaste månaderna, medan Norge och Sverige ligger på liknande nivåer. Euroområdet har en prisökning på tre procent. Amerikanska inflationsdata för augusti offentliggörs på onsdag.

Sjeføkonomen anser att den amerikanska centralbanken (Fed) redan har börjat få ordning på prisökningen, och därför är mindre viktig för Feds räntesättning. Samtidigt har ökad produktivitet minskat tillväxten i kostnaderna per enhet betydligt, till under 0,5 procent, påpekar han.

Europeisk räntesänkning

Den europeiska centralbanken (ESB) presenterar sitt senaste räntebeslut på torsdag, samma dag som Norges Banks regionala nätverk.

ESB sänkte i juni räntan för första gången sedan 2019, med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Marknaden förväntar sig en tydlig räntesänkning på 25 baspunkter, med en liten möjlighet till 50 baspunkter, enligt Andreassen.

Han fruktar emellertid att en räntesänkning kan vara något förhastad, och hänvisar till att inflationen ligger på tre procent, tillväxten i kostnaderna per enhet ligger på 4,5 procent, samtidigt som arbetslösheten i Europa sjunker och är den lägsta sedan 1981.

– Jag gissar att ESB sänker med 25 baspunkter eftersom de har signalerat det. Men om man tittar på siffrorna är det inte uppenbart att en räntesänkning är det mest förnuftiga att göra, säger chefsekonomen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version