De amerikanska tech-jättarna Apple och Google måste betala miljarder euro efter att ha förlorat i EU:s högsta domstol.

På tisdagen kom besluten i EU-domstolen och anses vara en seger för EU-kommissionen och konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Beslutet togs efter en presskonferens om Googles marknadsmakt förra året.

En av tre bilder: Foto: Virginia Mayo / AP / NTB

NTB-Bibiana Piene och Are Føli

Publicerad: Mindre än 3 timmar sedan
Uppdaterad: Mindre än 10 minuter sedan

I domstolen i Luxemburg avslutades två olika fall på tisdagen. Det ena handlar om ett skattekrav mot Apple, medan det andra gäller en bot på 2,4 miljarder euro som EU-kommissionen har utfärdat mot Google.

Skattekravet uppgår till hela 13 miljarder euro, motsvarande över 150 miljarder kronor. Denna summa måste Apple nu betala till Irland enligt EU-domstolen.

– Idag är en stor seger för Europas medborgare och för skattejämlikhet, sa EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens efter beslutet.

Både Apple och Google är besvikna över domarna i EU:s högsta domstol enligt nyhetsbyrån AP.

Apple-fallet härstammar från 2016, då företaget fick order från EU-kommissionen att betala de 13 miljarderna. Kommissionen ansåg att företaget i Irland hade fått alltför förmånliga villkor och därför betalat för lite i skatt.

Enligt Vestager betalade Apple endast 0,05 procent i skatt av en vinst på 16 miljarder euro i Irland 2011.

Den amerikanska tech-jätten var oenig och överklagade beslutet. År 2020 fick företaget rätt i EU:s rättsinstans.

Men fallet överklagades igen och tisdagens beslut är slutgiltigt. Därmed finns det troligen ingen återvändo för Apple.

– Irland gav Apple olagligt stöd, som Irland nu måste få tillbaka, står det i domstolens beslut.

Även om EU-länderna har sina egna nationella skattesystem, betonar Vestager att det finns gemensamma regler som måste följas.

– Om stora företag inte betalar sin del, påverkar det samhället, anser EU-kommissionären.

Apple förnekar att de har fått särbehandling i Irland. I ett uttalande påminner företaget om att skattekravet tidigare avvisats i rätten.

Samtidigt har EU-domstolen fastställt Googles bot. Den utfärdades år 2017 av EU-kommissionen som ansåg att företaget missbrukat sin marknadsmakt.

Vestager anser att upprätthållandet av Googles bot visar att EU-kommissionen hade rätt även i detta fall.

– Detta är en milstolpe i hur vi hanterar stora digitala företag, säger hon.

Både skattekravet och Googles bot har varit viktiga fall för Vestager, som snart lämnar sin post som EU:s konkurrenskommissionär.

Flera av hennes tidigare beslut har ogiltigförklarats av EU-domstolarna. Ett exempel är ett skattekrav mot Starbucks som ogiltigförklarades av rätten 2019.

När Apple först fick order om att betala skattekravet år 2016, kritiserades Vestager skarpt av USA:s dåvarande president Donald Trump. Han kallade den danska EU-kommissionären en “skattedam” som “verkligen hatar USA”.

Även Apples VD Tim Cook var inte nöjd med skattekravet, som han kallade “helt politisk skit”.

Analys:
I denna artikel diskuteras de betydande juridiska besluten som påverkar Apple och Google i EU. Besluten rör skattekrav och böter som företagen måste betala enligt besluten i EU-domstolen. Detta har stora ekonomiska konsekvenser för företagen och visar vikten av att följa gemensamma skatteregler. Artikelns analys belyser även hur dessa beslut kan påverka samhället som helhet och betonar vikten av rättvisa inom skattesystemet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version