De amerikanska tech-jättarna Apple och Google måste betala miljarder euro efter att ha förlorat i EU:s högsta domstol.

I domstolen i Luxemburg avslutades två olika fall på tisdagen. Det ena handlar om en skatteskuld för Apple, medan det andra rör en böter på 2,4 miljarder euro som Europeiska kommissionen har ålagt Google.

Skatteskulden uppgår till hela 13 miljarder euro, motsvarande över 150 miljarder kronor. Denna summa måste Apple nu betala till Irland, enligt EU-domstolen.

Apple-fallet härstammar från 2016, då företaget fick order från Europeiska kommissionen att betala de 13 miljarderna. Kommissionen ansåg att företaget i Irland hade fått alltför förmånliga villkor och därför betalat för lite i skatt.

Samtidigt har EU-domstolen bekräftat Googles bot. Den påfördes företaget 2017 av Europeiska kommissionen, som ansåg att det hade missbrukat sin marknadsposition.

Båda fallen har ansetts vara viktiga för EU:s avgående konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Flera av hennes tidigare beslut har ogiltigförklarats av EU-domstolarna.

Dessa domar kan påverka teknikjättarnas ekonomi och framtida affärsstrategier, vilket kan ha en inverkan på investeringar i dessa företag. Det är viktigt att följa utvecklingen i dessa fall för att förstå hur det kan påverka marknaderna och investeringar i tech-sektorn.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version