Apple och Google, teknikjättarna, måste betala miljarder euro efter rättsliga nederlag i Europa

Teknikgiganter Apple och Google har drabbats av rättsliga nederlag i Europa och måste nu betala miljarder euro i böter. I en domstol i Luxembourg har det satts punkt i två olika ärenden som involverar skattekrav mot Apple och böter på 2,4 miljarder euro som EU-kommissionen har pålagt Google.

EU-domstolen har fastslagit att Apple måste betala 13 miljarder euro till Irland, vilket motsvarar över 150 miljarder kronor. Detta har setts som en seger för Europas invånare och för skatterättvisan enligt EUs konkurrenskommissär Margrethe Vestager.

Både Apple och Google har uttryckt sin besvikelse över domstolens beslut. Apple-aktien har sjunkit med 0,86 procent medan Alphabet, Googles moderbolag, har stigit med 0,19 procent på Wall Street.

Apple-saken började 2016 när EU-kommissionen krävde att Apple skulle betala 13 miljarder euro för att ha fått förmånliga skattevillkor i Irland. Apple ansåg att beslutet var orättvist och gick i appel. Trots att de fick medhåll 2020 i EU-rettsinstansen har domen nu fallit till deras nackdel och de måste betala summan.

Det är viktigt att notera att detta kan påverka marknaden och orsaka oro fram till det kommande valet. Analytiker pekar på makroekonomiska faktorer och produktionen som en orsak till den svaga börsutvecklingen.

I slutändan är det viktigt att vara medveten om hur dessa rättsliga beslut och ekonomiska händelser kan påverka investeringar och ens personliga ekonomi. Det är alltid bra att vara informerad och medveten om de potentiella konsekvenserna av sådana händelser på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version