Chefer och deras alkoholvanor – en ny undersökning avslöjar intressanta fakta

En färsk undersökning visar att chefer konsumerar mer alkohol än de flesta andra yrkesgrupper. Undersökningen, som gjordes av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) på uppdrag av Systembolaget, visar att vd:ar i genomsnitt dricker 26 standardglas per månad.

Det intressanta är att även snickare, murare och anläggningsarbetare ligger högt på listan med en snittkonsumtion på 24 glas per månad. Å andra sidan är det yrken inom vården och skolan som dricker minst enligt undersökningen.

Forskarna kan inte ge en entydig förklaring till varför chefer dricker så mycket, men teorier inkluderar tillgänglighet av alkohol, stress och höga krav. Resultaten visar att arbetslivet är en viktig arena för att förebygga alkoholproblem, och att vissa grupper kanske behöver extra stöd.

Det finns tydliga riktlinjer för riskbruk av alkohol, och det är viktigt att vara medveten om dem. Enligt Socialstyrelsen anses riskbruk vara att konsumera 10 standardglas eller mer per vecka i genomsnitt, eller 4 standardglas eller mer minst en gång i månaden.

Sammanfattningsvis ger denna undersökning en inblick i alkoholvanorna inom olika yrkesgrupper och visar att det finns vissa mönster att vara medveten om. Att ha kunskap om alkoholkonsumtionen inom olika yrken kan hjälpa till att förebygga eventuella problem och främja en sund arbetsmiljö.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version