DNB må säga upp 500 anställda – varför?

DNB meddelade på tisdag eftermiddag att de ska säga upp 500 anställda. Norska banker har goda marginaler, mycket goda marginaler. DNB tjänade 13,5 miljarder norska kronor under det andra kvartalet i år, vilket var mer än vad marknaden förväntade sig.

Vid första anblicken kan man undra varför Norges största bank, som tjänar så mycket pengar, måste säga upp så många anställda nu? Det visar sig att även om banken tjänar bra med pengar på sina kunder, så ökar kostnaderna mer. Och det förväntas att de kommer att stiga ännu mer framöver.

När räntorna stiger tjänar bankerna mer pengar. Varje gång Norges Bank höjer styrräntan, ökar DNBs så kallade nettointäkter från räntor. Dessa intäkter är skillnaden mellan vad banken betalar för att låna pengar och vad bankkunderna betalar när de lånar från banken. Och tvärtom när räntorna sjunker.

Nu närmar vi oss en räntetopp, och de flesta förväntar sig att Norges Bank snart kommer att sänka styrräntan. Det innebär utsikter till inte lika stora intäkter framöver. Efterfrågan på lån (kreditutvecklingen) är inte stark, inflationen är hög och även ökade regleringskrav på bankerna tynger kostnadssidan.

Samtidigt börjar konkurrensen på bankmarknaden att skärpas, och DNB förlorar stadigt marknadsandelar och volym inom privatkundsegmentet. Förra året köpte DNB Sbanken. Och sedan dess har det varit flera sammanslagningar inom branschen.

Experterna har bland annat pekat på motivationen att öka intäkter och spara kostnader som två möjliga orsaker till sammanslagningarna. Något definitivt förändras i bankbranschen.

Från 2019 till 2023 ökade antalet heltidsanställda på DNB från 9020 till 10617, vilket tyder på att det går åt fel håll i en värld där banktjänster snart är helt digitaliserade. 500 heltidsanställda är mycket, men vi får se hur mycket det egentligen hjälper.

Resten av besparingsplanen kommer vi att få mer insikt i den 19 november när företaget håller kapitalmarknadsdag i London.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version