DNB planerar att skära kostnader för att förbereda sig inför en framtid med lägre räntor och hårdare konkurrens om kunderna, meddelar banken på tisdag.

– Nedskärningar är inget vi tar lätt på, och vi förstår att detta skapar osäkerhet bland våra anställda. Därför kommer vi att lägga vikt vid att säkerställa en ordentlig process och en god dialog med de berörda och fackföreträdarna, säger DNB:s VD Kjerstin Braathen i ett uttalande.

Nedskärningarna kommer att ske inom stab- och stödfunktioner.

“Målet är en minskning av personalstyrkan med cirka 500 årsverk under det kommande halvåret”, står det i meddelandet.

Nyheten kommer i samband med att banken idag har uppdaterat sin strategi för de kommande åren. Detta kommer att innebära digitalisering.

DNB hade 10 617 årsverk vid slutet av 2023, enligt årsrapporten.

Norges största bank tjänade 13,5 miljarder kronor före skatt under det andra kvartalet i år, vilket är de senaste tillgängliga siffrorna.

Flera analytiker blev överraskade av resultaten och kallade dem rekordstarka.

DNB köpte Sbanken förra året, och sedan dess har det skett flera sammanslagningar inom branschen. Vissa har varit oroade och anser att konsumenterna inte kommer att gynnas av utvecklingen.

– För att säga det enkelt: Vi stöder inte denna ambition, och vi har inte varit involverade i framtagandet av den siffran. Den ambitionen är helt och hållet ledningens, säger huvudförtroendevald för Finansforbundet DNB, Lillian Hattrem, till E24.

Hon säger att processen nu börjar och att de har höga förväntningar på ledningen.

– Jag anser att DNB har ett arbetsgivaransvar, och det förväntar vi oss att de tar. Sedan ska vi vara djupt engagerade i det fortsatta arbetet.

Fackförbundets ordförande Vigdis Mathisen säger att det är “ett stort tal”.

– För de som berörs kan detta vara svårt. Men jag har förtroende för att man kommer att genomföra en bra process med de fackliga företrädarna där man hittar bra lösningar utan att det leder till uppsägningar, säger hon.

Analytikern Ulrik Zurcher på Nordea Markets följer DNB-aktien noggrant.

– Det verkar som att det finns flera anledningar till detta drag, men trenden pekar mot att det blir mycket svårare att driva bank i Norge. Kostnaderna har ökat på grund av höjda löner, och räntorna har nått sin topp samtidigt som lånevolymerna är låga.

Han anser att om marginalerna sjunker samtidigt som löneökningar och därmed kostnader ökar, så kan det bli ganska tufft för bankerna.

– Det är inte så utmanande just nu, men man kan föreställa sig att det kommer att bli betydligt tuffare framöver. DNB försöker kanske ligga före detta nu, säger Zurcher.

Analys: Denna artikel beskriver DNB:s planer på att skära kostnader genom nedskärningar inom stab- och stödfunktioner för att förbereda sig på framtida utmaningar. Trots att banken nyligen redovisade starka ekonomiska resultat, har den identifierat behovet av att anpassa sig till en förändrad marknadssituation. Nedskärningarna kan påverka anställda och fackföreträdare, men banken strävar efter en smidig process. Analytiker oroas över ökade kostnader och minskade marginaler inom banksektorn i Norge, vilket kan leda till svårigheter för bankerna framöver. Det är viktigt för allmänheten att vara medveten om dessa förändringar och deras potentiella konsekvenser för deras ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version