Equinors finansdirektör varnar för avmattningen i den globala energiomställningen – men han har fel

I en nyligen avsnitt av E24-podden spelades in under ONS, pratar Equinors finansdirektör, Torgrim Reitan, om takten i den globala energiomställningen. Han hävdar att det nu finns en global bromsning i allt som är grönt, och att omställningstakten håller på att avta. Inom förnybar energi är lönsamheten under press, det finns utmaningar i värdekedjorna och därför minskar takten.

Reitans beskrivning av hur han ser på utvecklingen inom förnybar energi är uppfriskande ärlig. Men när Equinors finansdirektör pratar om en långsammare takt i den globala energiomställningen, förväxlar han sitt eget företag med resten av världen. För även om Equinor tar foten från gaspedalen, fortsätter den globala tillväxten inom förnybar energi i rekordfart. Energiställningen har aldrig gått snabbare än den gör nu.

Enligt IEA byggs speciellt sol och vind ut så snabbt nu att det kommer att förändra världens energisystem helt fundamentalt de kommande åren. Baserat på dagens planer beräknar IEA att förnybar energi, inklusive kärnkraft, kommer att täcka nästan hälften av världens energibehov år 2026. Idag är andelen 39 procent. Orsaken till att utvecklingen går så snabbt är att sol och vind i de flesta länder kan byggas ut billigare och snabbare än de fossila alternativen.

Detsamma gäller för batterier. Kostnaden fortsätter att sjunka, och tillväxten är exponentiell både inom energi- och transportsektorn. Var femte bil som säljs i världen är nu elektrisk. Sol kombinerat med batterier täcker en allt större del av energibehovet i många länder.

Enligt IEA är de globala investeringarna inom förnybar energi, batterier och andra lösningar som behövs i det gröna skiftet nu nästan dubbelt så höga som investeringarna inom fossil energi. Den globala trenden är alltså att det gröna skiftet fortsätter i allt större takt. Det gäller speciellt sol, vind och batterier, teknologierna som konkurrerar mest direkt med Equinors olje- och gasexport.

Samtidigt är det sant att vissa delar av den gröna omställningen kämpar med förseningar, höga kostnader och omogna teknologier. Det gäller bland annat havsvind, vätgas och koldioxidavskiljning och lagring, där Equinor har stora ambitioner. Det gör det svårt för företaget att hitta lönsamma projekt.

Ändå har koncernchef Anders Opedal vid flera tillfällen försäkrat att Equinors gröna ambitioner står fast: Hälften av företagets investeringar ska gå till förnybar och andra gröna lösningar fram till 2030, och företagets utsläpp ska halveras under samma period. Men det är intressant att höra hur finansdirektör Reiten refererar till dessa ambitioner.

Han är helt tydlig med att mål och ambitioner endast gäller om Equinor kan hitta lönsamma projekt. Han är också tydlig med att Equinor inte ska vara ledande inom energiomställningen: “Vi ska röra oss i takt med samhället, vi ska inte röra oss snabbare än samhället”.

Det är alltså inte upp till Equinor att bestämma om företagets mål om utsläppsminskningar och investeringar inom förnybar energi ska uppnås. Det är andra aktörer i “samhället” som kommer att avgöra hur snabbt energiomställningen sker. Om det går tillräckligt snabbt kommer Equinor att hänga med och uppfylla sina ambitioner. Om inte, kommer ambitionerna att falla bort.

Det är en anmärkningsvärd passiv inställning till egna ambitioner. Och det är ganska olyckligt i kombination med Equinors analys att den gröna omställningen nu bromsar upp globalt. Analysen, som i bästa fall är mycket bristfällig, kan användas för att rättfärdiga att Equinor fortsätter satsa på olja och gas, medan projekten som överges inom förnybar energi bara är en del av en global trend.

För Norges del är det också oroande om vårt största och viktigaste företag inte har en starkare ambition att vara ledande inom energiomställningen. Om Norge ska klara en omställning av petroleumindustrin behöver vi Equinors kompetens och ekonomiska muskler i förarsätet.

Jag hoppas därför att finansdirektör Torgrim Reitens analys av den globala energiomställningen och företagets åtaganden till sina ambitioner inte är representativt för vad vi kan förvänta oss från Equinor de kommande åren.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version