EUs högsta domstol har fastställt att Apple måste betala Irland en skatteskuld på 13 miljarder euro.

Apple-logotypen utanför en butik i New York, USA. Foto: Kathy Willens / AP / NTB

Publicerades: Mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad: Mindre än 20 minuter sedan

Dela länken
Dela på Facebook
Dela med e-post

År 2020 vann Apple i en lägre instans som ogiltigförklarade skatteskulden. Men EUs högsta domstol kom på tisdagen till en annan slutsats.

Fallet härstammar från 2016, då EU-kommissionen beordrade Apple att betala de 13 miljarderna. Kommissionen menade att företaget i Irland hade fått alltför förmånliga villkor och därför betalat för lite skatt.

Den amerikanska tech-jätten var oenig och överklagade beslutet. År 2020 fick företaget rätt i EU-domstolen, kallad Retten på norska.

Beslutet på tisdagen är dock slutgiltigt, och det finns troligen inget sätt för Apple att undvika det längre. Beloppet på 13 miljarder euro motsvarar 156 miljarder kronor enligt dagens kurs.

Läs även
EUs högsta domstol bekräftar jätteböterna till Google

Analys:
Efter en lång rättslig strid har EUs högsta domstol beslutat att Apple måste betala Irland en skatteskuld på 13 miljarder euro. Detta kan påverka Apples ekonomi och även skapa en prejudikat för andra stora tech-företag som opererar i EU. Det är viktigt att företag följer skatteregler för att undvika liknande situationer i framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version