Mässlingsfall ökar under första halvåret av 2024

Under första halvåret av 2024 ökade antalet fall av den mycket smittsamma och i vissa fall livshotande sjukdomen. Fler sjukdomsfall rapporterades än under något av åren 2019 – 2023.

I slutet av juli konstaterades två fall av Mässling i Kalmar län, vilket var de första där på 10 år. I september låg en person inlagd på S:t Görans sjukhus i Stockholm efter att ha blivit smittat utomlands och på måndagen rapporterade SVT nyheter om ytterligare två fall på två olika sjukhus i Norrbotten.

Nu har ytterligare ett nytt fall konstaterats i Stockholm. Det bekräftas i en kommentar från Viktoria Bove, tillförordnad verksamhetschef för barnakutmottagningen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

”Ett mässlingsfall har inträffat på Karolinska Universitetssjukhuset och för närvarande pågår en smittspårningsaktivitet enligt ordinarie rutiner”, skriver Bove.

Patienten har smittats utomlands.

”Mässlingsfallet gäller en patient som vistats på barnakuten och som för närvarande vårdas på sjukhuset”, fortsätter Bove.

Smittspårningen av mässling sker i samarbete med Smittskydd Stockholm, som inte vill uttala sig om enskilda fall.

Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm, skriver att deras arbete går ut på att ”hitta personer som varit i nära kontakt med personen ifråga under smittsam period”. Det kan röra sig om familjemedlemmar, vänner, förskola, fritidsaktiviteter, väntrum hos vårdgivare, eller medresenärer vid flygresor.

”Eftersom mässling sprids via luften kan det röra sig om stora smittspårningar”, skriver Maria Rotzén Östlund.

Läs mer här: Mässling ökar – första fallen i Kalmar län på tio år

Analys:
Artikeln handlar om ökningen av mässlingsfall under första halvåret av 2024, med rapporterade fall som överstiger antalet under de senaste åren. Fall har konstaterats i olika regioner i Sverige, inklusive utomlands smittade patienter som vårdas på sjukhus. Smittspårningen sker aktivt för att hitta nära kontakter och minimera spridningen av sjukdomen. Det är viktigt att vara medveten om smittorisken och följa rekommendationer för att skydda sig själv och andra från mässling.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version