USA överväger att skicka långdistansvapen till Ukraina för att nå mål i Ryssland

USA:s president Joe Biden säger att USA ser över frågan om att eventuellt skicka långdistansvapen till Ukraina, som kan nå mål långt in i Ryssland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gång på gång krävt att USA släpper på restriktioner och ger Ukraina möjlighet att slå tillbaka kraftigare.

– Vi jobbar på det just nu, svarade Biden på en fråga om USA kan tänka sig att lätta på de begränsningar för långdistansvapen som finns, när han lämnade Vita huset.

Vad som skärpt läget är att västliga underrättelsekällor hävdar att Iran har börjat förse Ryssland med långdistansrobotar.

Ukraina ser sig som bakbundet av de begränsningar som USA och en del europeiska länder som kan leverera kraftfulla långdistansvapen till Ukraina har satt upp. Under tiden har Ukraina dock utvecklat egna drönare, till exempel, som kan nå långt in i Ryssland. Det visar inte minst tisdagens attack mot mål i bland annat Moskvaområdet.

Analys:
USA:s övervägande att skicka långdistansvapen till Ukraina för att nå mål i Ryssland kan leda till ökad spänning i regionen och påverka finansiella marknader. Investeringar i försvars- och säkerhetsrelaterade sektorer kan öka i värde medan osäkerheten kring geopolitiska förhållanden kan påverka marknadernas stabilitet. Det är viktigt att följa utvecklingen noggrant och vara medveten om potentiella investeringsmöjligheter och risker som kan uppstå på grund av denna politiska situation.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version