Apple och Google måste betala miljarder euro efter rättslig förlust i Europa

Teknikjättarna Apple och Google måste betala miljarder euro efter att ha förlorat rättsliga strider i Europa. En domstol i Luxembourg har satt punkt för två olika fall, ett gällande ett skattekrav mot Apple och ett där EU-kommissionen har påfört Google en bot på 2,4 miljarder euro.

Apple måste nu betala hela 13 miljarder euro till Irland som skattekrav, medan Google har fått en bot på nämnda summa. Det är en stor seger för Europas invånare och rättvis skattehantering enligt EUs konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Både Apple och Google har uttryckt sin besvikelse över domen i EUs högsta domstol. Apple-aktien sjunker med 1,39 procent medan Alphabet, Googles ägare, stiger med 1,19 procent på Wall Street.

Apple-saken startade 2016 när EU-kommissionen krävde att Apple skulle betala 13 miljarder euro i skatt till Irland. Kommisionen ansåg att Apple hade fått alltför förmånliga villkor och betalat för lite skatt. Trots att Apple överklagade beslutet och fick medhåll 2020, så har den senaste domen avslutat fallet och troligen finns det inget sätt för Apple att undvika betalningen.

September var en svag månad för den amerikanska aktiemarknaden och Ohsung Kwon från Bank of America tror att marknaden kommer att förbli orolig åtminstone fram till valet. Han pekar på makrodata och svag produktion som skäl till den svaga börsutvecklingen.

För att sammanfatta, teknikjättarna Apple och Google har förlorat rättsliga strider i Europa och måste betala betydande belopp. Detta kan påverka deras aktiepriser och finansiell stabilitet. Aktiemarknaden har varit opålitlig och kan förbli så fram till valet. Detta kan påverka investerares beslut och skapa osäkerhet på finansmarknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version